Tech

Predstavljena nova iPhone serija

Kompanija Apple danas je na Far Out događaju predstavila novi iPhone 14 koji dolazi u četiri verzije, Apple Watch, slušalice, ali i novi operativni sistem za svoje pametne telefone iOS 16 koji nakon beta verzije oficijelno izlazi kroz nekoliko dana.

Appleov događaj danas je bio u centru svjetske javnosti, uglavnom zbog predstavljanja najnovije iPhone serije pametnih telefona. Na “Far Out” događaju predstavljene su četiri verzije iPhonea i to: standardni iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro te iPhone 14 Pro Max.

Standardna verzija iPhona 14 dolazi sa 6.1 inčnim displejom, novim iOS 16 operativnim sistemom, minimalnim izmjenama na dizajnu te XDR OLED ekranom. Uređaj pokreće A15 Chipset, a poboljšanje se zbog iOS 16 funkcija ogleda i u većoj bateriji koja traje cijeli dan sa samo jednim punjenjem.

Kada govorimo o kamerama, primarna kamera je veličine 12 megapiksela i dolazi s poboljšanim funkcijama fotografisanja u noćnim uvjetima te poboljšanom video stabilizacijom s novim Action modom. Prednja kamera od 12 megapiksela po prvi put dolazi s opcijom autofokusa. Sve fotografije prolaze kroz softversku obradu zahvaljujući Photonic enginu koji nudi poboljšane fotografije nastale u slabijim uslovima osvjetljenja.

Kada govorimo o komunikaciji, iPhone 14 po prvi put dolazi s Crash detection opcijom koja omogućava hitne pozive u slučaju saobraćajne nesreće i to zahvaljujući poboljšanom žiroskopu i akcelometru, ali i s opcijom satelitske poruke tokom hitnog slučaja koja će za početak biti dostupna u SAD-u i Kanadi.

iPhone 14 Plus dolazi s većim displejom od 6,7 inča i boljom baterijom kako bi se osiguralo cjelodnevno korištenje uređaja s jednim punjenjem. Oba uređaja dolaze u pet boja.

Početna cijena iPhone 14 standardne verzije je 799 dolara, a iPhone 14 Plus 899 dolara.

Pro verzija iPhone 14 serije dolazi s brojnim poboljšanjima, a prva koju će korisnici primijetiti je ta da više nema tradicionalnog Notcha. Na prednjoj strani je tabletica s jedinstvenim Apple nazivom “Dynamic Island” u kojoj je smještena prednja kamera, senzor se nalazi ispod ekrana, a s prikazom nekih notifikacija i aktivnosti “otok” se povećava ili smanjuje.

Pro verzija dolazi sa 6.1 inčnim displejom, a Pro Max sa 6.7 inčnim displejom, a oba uređaja imaju bolje osvjetljenje ekrana, manje ivice okolo displeja, a s iOS-om 16 dolaze s Always-on display opcijom. Veći kapacitet baterije za cjelodnevno korištenje uvjetovan je većim displejom, ali i novim mogućnostima iOS-a te novim A16 bionic chipsetom koji za ove uređaje osigurava nesmetan i stabilan rad.

Kamere su jedan od najjačih aduta novog iPhone 14 Pro i Pro Max mobilnog uređaja. Nazad su smještene tri kamere, primarna od 48 megapiksela sa 65 posto većim senzorom, telefoto kamera od 12 megapiksela te ultraširoka kamera također od 12 megapiksela.

Photonic engine osigurao je bolji kvalitet fotografija z noćnim uvjetima, kako je to slučaj i u standardne iPhone 14 i iPhone 14 Plus verzije sa ProRAW mogućnošću snimaka za totalnu kontrolu osvjetljenja, kontrasta i drugih opcija.

Kao i standardna i Plus verzija, i Pro te Pro Max dolaze s 5G i eSIM tehnologijom, Crash detection opcijom te mogućnošću satelitskih poruka u hitnim slučajevima.

Početna cijena iPhone 14 Pro uređaja iznosiće 999 dolara, a početna cijena Pro Max uređaja se kreće od 1.099 dolara. Cijena iPhone SE mobilnog telefona iznosiće 429 dolara.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button