Politika

Poslanici i struka saglasni da bi trebalo razmotriti status Vijeća naroda RS: Produžena ruka OHR-a

 Nova apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda ponovo je otvorila priču o opravdanosti postojanja ovog tijela, koje se posljednjih godina pretvara u instituciju za sprovođenje vanparlamentarnih inicijativa, te sredstvo za prekrajanje demokratske volje u institucijama Srpske.

Ovo tijelo nametnuto je od strane visokog predstavnika u BiH kako bi se poboljšao proces “demokratizacije i zaštite vitalnog nacionalnog interesa”, međutim, prema ocjeni sagovornika “Glasa Srpske”, djelovanjem pojedinaca ono je samo doprinijelo produbljivanju krize i nemogućnosti demokratskog razvoja u Srpskoj i BiH.

Šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić kaže za “Glas Srpske” da je posljednja apelacija bošnjačkih delegata nastavak pritisaka i zloupotrebe Vijeća naroda u političke svrhe.

– Svima je poznato da Vijeće naroda nije dejtonska kategorija, a sada postaje jasno da je u pitanju politička produžena ruka visokog predstavnika, koji zajedno sa Ustavnim sudom pokušava da nametne zakone mimo NSRS, ali i mimo Ustava RS i BiH – ističe Žunić.

On dodaje da je Vijeće naroda od početka tako postavljeno da mu nadležnosti nisu jasno definisane i da bošnjački delegati tu činjenicu već duže vrijeme zloupotrebljavaju.

– Moje mišljenje je da Vijeće naroda uopšte ne služi svojoj namjeni kako je to definisano u Ustavu i ako ikada dođe do izmjena Ustava, Vijeće treba ukinuti ili ga u krajnjem slučaju transformisati i jasno odrediti nadležnosti. Siguran sam da će ovakvih apelacija biti sve više, a očito to će proizvesti i više političke krize, a što je više političke krize koja je izazvana antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem, to je sve manje BiH. Toga treba da budu svjesni i pokretači ove apelacije – ističe Žunić za naš list.

Poslanik SDS-a i zamjenik predsjednika Odbora za ustavna pitanja NSRS Davor Šešić kaže za “Glas Srpske” da je Odbor zatrpan apelacijama koje se pokreću za sve i svašta, te da te stvari već prelaze u zloupotrebe.

– To proizlazi upravo iz nedefinisanosti nadležnosti Vijeća.  Nije sporno da se pokrene pitanje vitalnog interesa, ali činiti to samo da bi se usporio rad institucija Srpske ne vodi nikud – rekao je Šešić.

Činjenica da je institucija Vijeća naroda nametnuta ostavlja sužen prostor da se Vijeće potpuno ukine, a Šešić kaže da bi, ako već ne postoji takva mogućnost, trebalo jasnije definisati nadležnosti tog tijela.

– To treba uraditi stručno, uz široku saglasnost svih. Imamo primjere i drugih zemalja, koji svakako mogu poslužiti kao dobra polazna osnova – rekao je Šešić.

Venecijanska komisija

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić kaže da se Vijeće mora redefinisati na tragu onog što je Venecijanska komisija ukazala.

– Oni su dali više kritičkih primjedaba na sistem i mehanizam vitalnih nacionalnih interesa i ostvarivanja ustavnih nadležnosti ovog vijeća. Možda bi trebalo podržati opredjeljenja koja su sve izraženija da se identifikuju ozbiljne i teške zloupotrebe i sve ono što proizlazi iz odluka Ustavnog suda i visokog predstavnika – zaključuje Dmičić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button