DruštvoEkonomija

Poljoprivrednici spremaju izlazak na granicu

Uvođenje prelevmana – zaštitnih mjera koje smo tražili kako bi opstala proizvodnja goveđeg i svinjskog svježeg mesa – očigledno se neće desiti, te poljoprivrednici iz oba entiteta već pregovaraju i pripremaju zajedničke proteste na granicama u BiH.

Ovo su “Nezavisnim” potvrdili predstavnici poljoprivrednih udruženja iz oba entiteta u BiH.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH “Nezavisnim” nisu mogli reći kada će se odluka o uvođenju privremenih mjera zaštite naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

Kažu da kompletiraju dokumentaciju i čim ona bude gotova, odluka ide pred ministre na razmatranje.

U međuvremenu poljoprivredni proizvođači u BiH izgubili su svaku nadu, a iz dana u dan im je sve gore. Viškovi mesa, mlijeka, povrća se gomilaju, a na pragu je proljetna sjetva za koju je repromaterijal poskupio od 20 do 50 odsto.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, za “Nezavisne” kaže da poljoprivrednici razmatraju odluku o protestima, te da aktivno pregovaraju sa svim udruženjima u BiH.

“Očito je da ništa drugo neće moći da doprinese rješavanju tog problema i najvjerovantije će, kako stvari sad stoje, poljoprivrednici izaći na granice.  Dogovori su u toku, ne bih više ništa da otkrivam, razmatraju se razne solucije, a mi ćemo blagovremeno javnost i nadležne obavijestiti o tome”, kaže Marinković.

Dodaje kako je očito da pojedini ministri u Vijeću ministara ne vide ozbiljnost situacije u kojoj  se domaća poljoprivreda nalazi.

“Nažalost, nijedno  rješenje koje je kao ponuda došlo  od poljoprivrednika nije naišlo na razumijevanje i opet nažalost nema drugog načina osim protesta da se bilo šta riješi”, kaže Marinković.

Ističe da u Republici Srpskoj najviše viškova bilježi sektor tova svinja.

“Nažalost, cijene su i dalje  jako niske 1,60 do 1,80 na kilogram  žive mjere, što je daleko ispod proizvođačke cijene. Čak ni u EU ne mogu proizvesti po toj cijeni, tako da ne možemo nikako da nađemo zajednički interes sa mesoprerađivačima, kojima je evropsko tržište otvoreno i imaju jeftiniju ponudu, a svako ide gdje je jeftinije”, kaže Marinković.

Objašnjava da su svi proizvođači na svoj način oštećeni i ugroženi, i mljekari i povrtari.

“Na pragu smo proljetne sjetve, a repromaterijal je poskupio od 20 do 50 posto, gledajući sjemenske materijale, đubriva, cijena nafte je u stalnom porastu. Prijeti nam neizvjesno proljeće, a s druge strane, pune su hladnjače, hangari, ali i štale kod poljoprivrednika i  farmera. Mljekare imaju viškove koje ne mogu da  prodaju iako je cijena mlijeka snižena. U svim sektorima poljoprivrede bilježimo pad”,  kaže Marinković.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, za “Nezavisne”  ističe da se pregovara o protestima poljoprivrednika jer su poljoprivredni proizvođači u veoma teškoj situaciji.

Tvrdi da su farme prazne u Federaciji, da mesa fali jer farmeri više ne žele da  tove životinje.

“Ugasile su se farme sa tovovima, nema više  mesa u FBiH”, kaže Bićo.

Ističe da je proizvodnja skuplja od prodaje i farmeri odustaju od proizvodnje.

“Mesa više nema,  ostalo je dosta i krompira i mislim da će  proizvođači ove godine odustati i od toga. S druge strane, poskupjeli su ulje i brašno, a ne vidim razlog zbog čega jer svi oni koriste prošlogodišnji repromaterijal za proizvodnju. Situcija je veoma teška za poljoprivrednike”, kazao je Bićo.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button