Vijesti

Počinje otkup zemljišta za izgradnju auto-puta Banjaluka – Prijedor

Eksproprijacija nepokretnosti, sljedeća je faza, nakon što je Narodna skupština usvojila Plan parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor. Vlada Srpske ima obavezu da izrši eksproprijaciju, dok je na koncesionaru izrada glavnog projekta. Usvajanju ovog Plana prethodile su brojne pritužbe građana sa imanjima na predviđenoj trasi.

Auto-put Banjaluka-Prijedor planiran je u dužini od 42 kilometra, a vrijednost investcije, projektovanja i izgradnje je 297 miliona evra.

Brojne primjedbe građana su uvažene i tražilo se optimalno rješenje, kako bi što manji broj objekata bio srušen, kažu u Institutu za građevinarstvo, koji je i nosilac izrade Plana parcelacije.

Zbog lokacije petlje i prilaska Omarskoj, na ovoj lokaciji biće srušeno 35 objekata.

Trasa auto-puta, nakon javnog uvida, zbog brojnih primjedbi građana, duža je za 1,7 kilometara. To će omogućiti da umjesto 354 objekta, bude porušeno 117 objekata manje.

Ugovor o koncesiji između Vlade Srpske i kineske kompanije potpisan je krajem 2018. godine, nakon čega je koncesionaru dat rok od pet godina za projektovanje i izgradnju.

“U roku od godinu dana koncesionar je imao obavezu da uradi idejno rješenje projekta, studiju izvodljivosti, pribavljae lokacijskih uslova, procjena uticaja na zaštitu životne sredine…. Pošto je riječ o veoma složenom infrasrtrukturnom projektu, koncesionaru je dat dodatni rok za ove aktivnosti”, istakla je Nataša Miletić iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Prema trenutnoj dinamici, početak radova može se očekivati sljedeće, 2022. godine. Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina od dana izgradnje.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button