Region

Petković: Parlamentarna skupština Savjeta Evrope se osramotila kao nikad u istoriji

Parlamentarna skupština Saveta Evrope osramotila se kao nikad u istoriji, podržavši preporuku za prijem Prištine u tu međunarodnu organizaciju, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Prihvatanjem mogućnosti da u članstvo Saveta Evrope bude primljeno nešto što nije država, već separatistički režim koji svakodnevnim nasiljem nad srpskim narodom u sebi personifikuje sve protiv čega bi civilizovan svet trebalo da se bori, apsurd je postao stvarnost”, naveo je on na platformi X.

Kako je naglasio, pred Komitetom ministara Savjeta Evrope 16. maja neće biti samo odluka o članstvu samoproglašenog Kosova, već odluka o smislu postojanja te međunarodne organizacije.

Za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope sinoć glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Nakon usvajanja izvještaja Dore Bakojani, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button