Politika

Novoosmišljeni status kandidata u NATO: U trci BiH, Ukrajina i Gruzija

Kosovo je bilo parlamentarni posmatrač i postat će pridruženi član, a Malta će dobiti pridruženo članstvo, navodi se u saopštenju.

Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je stvoriti novi status za zemlje koje teže pridruživanju Alijasa, te da zvanično odredi Ukrajinu, BiH i Gruziju kao NATO kandidate.

Kako se navodi u saopštenju na zvaničnoj stranici NATO-a, ovi statusi bi trebali biti ratifikovani tokom zasjedanja u Sofiji koje će se održati krajem maja.

Više od 40 delegata
– Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina dobile bi status kandidata u NATO-u. Kosovo je bilo parlamentarni posmatrač i postat će pridruženi član, a Malta će dobiti pridruženo članstvo – navodi se u saopštenju.

nače, na skupštini je učestvovalo više od 40 delegata NATO-a.

Delegati su pozdravili Švedsku kao najnovijeg saveznika, a švedski parlamentarci su prisustvovali prvom sastanku kao punopravni članovi.

Početne preporuke
Kaja Kalas (Kallas), premijerka Estonije, rekla je u svom govoru da vrata NATO-a treba da ostanu otvorena, jer to čini Alijansu jačom.

Takođe, poslanici NATO-a su pripremili svoje početne preporuke o tome kako šefovi savezničkih država i vlada treba da ojačaju kolektivnu odbranu i odvraćanje, transformišu NATO i ostanu u potpunosti posvećeni pobjedi Ukrajine, prenosi Dnevni avaz.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button