Svijet

Njemačka upozorila svoje građane da napuste Iran

​Njemačka je upozorila svoje građane da napuste Iran, navodeći da postoji rizik od iznenadne eskalacije postojećih napetosti u Teheranu sa Izraelom i da bi Nijemci u Iranu mogli biti u opasnosti od proizvoljnog hapšenja u toj zemlji.

”U postojećim napetostima, pogotovo između Izraela i Irana, postoi rizik od iznenadne eskalacije. Ne može se isključiti mogućnost povećanja eksalacija i na vazdušnim, kopnenim i morskim saobraćajnicama”, saopšteno je iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da su posebno ugroženi oni koji posjeduju dvojno državljanstvo – njemačko i iransko.

”Njemački državljani su u konkretnom riziku da budu nasumično uhapšeni i saslušani i da budu osuđeni na duge zatvorske kazne”, saopšteno je iz Minstarstva.

Ranije danas mediji su prenijeli da se Izrael sprema za najgori scenario za koji izraelski zvaničnici vjeruju da bi mogao da se desi za svega nekoliko časova, odnosno da Iran direktno napadne Izrael, u znak odmazde za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku u Siriji, u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zvaničnika.

Iran je obećao da će se osvetiti Izraelu za ubijanje ljudi iz konzulata.

Dvojica američkih zvaničnika rekli su za “CBS” da bi veliki iranski napad na Izrael mogao da se dogodi danas, a u napadu bi bilo korišteno više od 100 dronova i desetine projektila usmjerenih na vojne mete u Izraelu, prenosi “Telegraf”.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button