Region

Mandić: Ukoliko se pokaže da najveći broj građana Crne Gore govori srpski, pokrenućemo proceduru da se on proglasi službenim jezikom

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je jedini zvanični predstavnik Srba koji se nalazi na visokoj državnoj poziciji.

Ali, kako je rekao u intervjuu za Blic, ne zadugo, jer se očekuje se skora rekonstrukcija Vlade u kojoj će nalaziti još predstavnika Srba u Crnoj Gori.

Otkrio je zašto drži trobojku u kabinetu, da li bi opet primio Dodika u posjetu i da li bi volio da vidi Bošnjake u Vladi sa Srbima.

Na pitanje da li su i koliko bolji odnosi između Srbije i Crne Gore nego u avgustu 2020. Godine, Mandić kaže da su „neuporedivo bolji“, a posebno u odnosu na period napada bivšeg režima na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

-Naravno, naš cilj je da imamo najbolje moguće odnose i sa Srbijom, ali i svim drugim zemljama u regionu. Vjerujem da će se uskoro realizovati i prva zvanična posjeta na nivou parlamenata naše dvije zemlje, te da ćemo i na taj način svjedočiti o kvalitetu odnosa – kaže Mandić.

Zastava
Objašnjava da se u njegovom kabinetu, uz državnu zastavu Crne Gore, nalazi i trobojka – istorijska zastava Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore, koja je zakonom zaštićena podjednako kao i današnja državna zastava.

-Priča oko trobojke koju forsiraju mediji bliski bivšem režimu je bespredmetna i zapravo je samo pokazatelj njihovog nesnalaženja u opozicionim klupama. U nedostatku odgovora na borbu sa organizovanim kriminalom u sopstvenim redovima, oni pokušavaju da sa brojnih afera koje se vezuju za njihovu partiju skrenu pažnju sa starom matricom o ugroženosti i nepoštovanju države. Trobojka, zajedno sa državnom zastavom predstavlja da se nova Crna Gora mora graditi na pomirenju i saradnji tradicionalne i moderne države – tvrdi predsjednik crnogorskog parlamenta.

Komentarišući nedavni sastanak sa predsjednikom Srpske, Miloradom Dodikom, Mandić ističe da je ona dio politike izgradnje najbolje saradnje sa svim susjedima.

–Da li ima nešto prirodnije nego da srpski političar iz Crne Gore koji pokriva odgovornu funkciju gradi najbolje moguće odnose sa Beogradom i Banjalukom, da političari iz Bošnjačke stranke grade najbolje odnose sa Sarajevom i Ankarom, da albanski političari grade najbolje odnose sa Tiranom, hrvatski sa Zagrebom itd. Nadovezaću se na prethodno pitanje, jer je polazna tačka ista. Nesnalaženje DPS u opoziciji je dovelo do toga da je jedina politika koju smatraju za shodno otvorena srbofobija, jer na taj način pokušavaju da zadrže ono najtvrđe biračko tijelo koje nakon fijaska na svim parlamentarnim, lokalnim i predsjedničkim izborima sada traže alternative – smatra Mandić.

Rekonstrukcija Vlade
Naglašava da je najponosniji na činjenicu da je imenovanjem Srbina na čelo Skupštine Crne Gore jednom zauvijek razbijena stigma da Srbi ne smiju i ne mogu biti dio vlasti.

–Rekonstrukcija Vlade je definisana koalicionim sporazumom koji smo potpisali u oktobru prethodne godine i na kojem počiva izvršna vlast i parlamentarna većina. Nemam bojazan po pitanju rekonstrukcije Vlade, jer smo mi u izuzetno kratkom roku napravili veće i bolje rezultate nego što su to učinili brojni sazivi Skupštine Crne Gore prije nas. To sve vide građani Crne Gore koji su nosioci suvereniteta, ali i međunarodni partneri kojima je DPS do 2020. godine servirao retoriku da smo mi nepoželjan faktor. Ta priča je sada pala u vodu i o DPS se na međunarodnom planu više ne govori ni po kuloarima zapadnih adresa – odgovara Mandić.

Srpski kao službeni
Da li imate neke podatke o popisu, broju Srba i broju građana koji govore srpski – bilo je jedno od pitanja. Mandić kaže da je terenski dio popisa završen, sada se prešlo na unošenje tih podataka u bazu Uprave za statistiku – MONSTAT.

–Nakon završenog unosa, otpočeće period provjere podataka, što je bio jedan od uslova priznavanja rezultata popisa. Svi građani Crne Gore će imati priliku da se elektronski uvjere da su njihovi podaci pravilno upisani. Zvanične rezultate očekujemo tokom ljeta, a kao što sam više puta istakao, ukoliko se tom prilikom obznani da najveći broj građana Crne Gore govori srpskim jezikom, pokrenućemo proceduru i tražiti podršku u Skupštini da se srpski jezik proglasi službenim jezikom – poručuje Mandić.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button