Svijet

Majmunske boginje nastavile da se šire svijetom

Slučajevi majmunskih boginja su se do juče ispitivali u SAD, Kanadi, a od danas i u Australiji, Francuskoj, Italiji i Švedskoj, prenio je BBC.

Prvi slučaj ovog virusa zabilježen je 7. maja u Velikoj Britaniji, a sada se širi svijetom.

Švedske vlasti kažu da nisu sigurne kako je bolesnik zakačio virus, a što se tiče Italije, navodi se da je zaraženi nedavno boravio na Kanarskim ostrvima.

U Portugalu je potvrđeno pet slučajeva, a u Španiji sedam.

Zasad nema vakcine protiv majmunskih boginja u Evropi, a navodno, španske vlasti su naručile hiljadu vakcina protiv velikih boginja kako bi se izborili s potencijalnom epidemijom, prema pisanju španskog dnevnika “El Pais”.

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje.

Kada je riječ o bolesniku iz Masačusetsa, on je hospitalizovan i nalazi se u “dobrom stanju”, a ne predstavlja prijetnju po javno zdravlje.

Prema britanskom javnom zdravlju, majmunske boginje su rijetka virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi poslije nekoliko nedjelja.

Virus se ne prenosi baš tako lako među ljudima i rizik od epidemije je nizak.

Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gdje se veruje da je inficiran, prije nego što se vratio u Englesku.

Sada već ima devet potvrđenih slučaja u Britaniji.

U Švedskoj je potvrđen slučaj boginja, takođe jedan i u Italiji, dok se za jedan slučaj u Francuskoj sumnja da su u pitanju majmunske boginje.

Prema podacima na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila između nula i 11 odsto, a u posljednje vrijeme varira između tri i šest odsto.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button