Ekonomija

Mađari zainteresovani za ulaganja u energetiku, vodoprivredu i poljoprivredu

Poslovni forum u Banjaluci je nova poslovna šansa, potvrdili su i domaći i mađarski privrednici. Mnoge od više od stotinu kompanija koje su učestvovale na forumu uspjele su međusobno da dogovore poslovnu saradnju, što je značajan korak za stvaranje boljeg privrednog ambijenta. Najviše njih dolazi iz energetskog sektora, vodoprivrede i poljoprivrede.

Na Poslovnom forumu učestvovala je i najveća mađarska kompanija iz sektora energetike. MVM je u potpunosti u državnom vlasništvu i posluje u 20 zemalja Evrope. Zainteresovani su za ulaganja u Republici Srpskoj.

  • Razmišljamo o ulaganjima na planu obnovljive energije i njenog korišćenja. Ineresuju nas ulaganja i u ostale vidove energije. Sa zadovoljstvom smo došli u Banjaluku da procijenimo mogućnosti za investiranje – rekao je Čaba Kiš iz ove kompanije.

Ekspanziju energetskih projekata, posebno iz obnovljivih izvora, potvrđuju i neki konkretni dogovori. Usaglašena je poslovna saradnja naše kompanije Etmaks, koja je vodeća u Republici Srpskoj i BiH po proizvodnji solarnih panela i mađarskog preduzeća Lugos. Lugos radi elektranu Trebinje jedan.

  • Čekaju se još neka odobrenja i dozvole da bi se krenulo u taj projekat. Mi smo usaglasili da bi došlo do potpisivanja ugovora – rekao je Siniša Maksimović, direktor Lugosa.

Sa Poslovnog foruma stigle su dobre vijesti i za građane Gradiške. Dobijena je i konačna potvrda da jedna mađarska kompanija preduzima projekat gradnje prečišćivača otpadnih voda u ovoj lokalnoj zajednici od kojeg je zbog političkih razloga odustala njemačka vlada.

Sve više respektabilnih mađarskih firmi želi da ulaže u Republici Srpskoj i sarađuje sa njenim privrednicima, kaže direktor mađarske Agencije za promociju izvoza Gabor Јenei.

  • Sve ove mađarske firme koje su došle na Poslovni forum i zainteresovane su za investicije u Srpskoj su spospbne da izvoze vlastitu tehnologiju i plasiraju svoj kapital – istakao je on.

Iz kompanija koje već imaju firme u BiH i Srbiji kažu da su zadovoljni poslovnim ambijentom.

  • Mi se bavimo ulaganjima u poljoprivredu. Djelujemo na ovim prostorima s ciljem uvođenja modernih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji i doprinosimo ovdašnjem agrarnom razvoju – rekao je Imre Kiš iz firma Kite.

Ovakav poslovni forum, saglasni su privrednici, rezultat je dobre saradnje zvaničnika Srpske i Mađarske koja traje godinama i samo je uvod u buduće poslovne poduhvate i razvoj ekonomije dvije zemlje.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button