Politika

Kolegijum NS RS zakazao posebnu sjednicu: OHR treba zatvoriti

Narodna skupština RS će na prijedlog Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, u četvrtak na posebnoj sjednici raspravljati o radu visokog predstavnika.

Kako je saopšteno nakon sjednice Kolegijuma, Dodiku je odobreno obraćanje u trajanju od 90 minuta, a svi predsjednici parlamentarnih političkih partija moći će do početka sjednice da podnesu zahtjev za obraćanje.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, nakon sjednice Kolegijuma izjavio je da NS RS ima i potrebu i mogućnost da se izjasni o najavama mogućeg dolaska novog visokog predstavnika.

“U RS je već duže vrijeme prisutno mišljenje da visoki predstavnik treba da završi mandat, jer je većina zahtjeva koji su postavljani pred organe BiH i RS ispunjena u dijelu prema takozvanoj međunarodnoj zajednici. Ona treba da ohrabri domaće političare da preuzmu punu odgovornost”, rekao je Čubrilović.

Radovan Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Dodika, rekao je da je Dodik tražio sjednicu kako bi se čuo glas RS, kao strane potpisnice Dejtonskog sporazuma, koja se zalaže ne za izbor novog visokog predstavnika, već za njegov odlazak i zatvaranje kancelarije.

“Aneks X koji je RS potpisala kao jedna od strana definiše na koji način se bira visoki predstavnik, da se to radi isključivo na zahtjev strana, a s obzirom na to da mi kao strana nismo uputili nikakav zahtjev, želimo da iznesemo stav RS”, rekao je Kovačević. Dodao je da je važno da se o ovom raspravlja sada, jer će na ovu temu uskoro biti održana sjednica i Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, pa je važno da se o tome čuje stav RS.

Opozicija je ovu najavu dočekala sa skepsom i kritikom, a Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a, je Dodika optužio za politikantstvo, istakavši da je cilj da se skrene pažnja s ekonomskih tema. Naglasio je da ni prijašnje rezolucije i zaključci na ovu temu nisu ispoštovani, a da je slično prošao i referendum o Danu Republike.

“Naš stav je da treba raditi na dogovaranju, a ne sukobima s međunarodnom zajednicom. Mi smo premali, oni su prejaki i ne možemo se igrati s njima na ovakav način. Samo ekonomski jaka RS može da se suprotstavi, a ona je uništena i pokradena”, rekao je Stanić i dodao da RS zbog toga mora pokleknuti pod pritiscima.

Perica Bundalo, šef Poslaničkog kluba PDP-a, izrazio je nezadovoljstvo brzinom sazivanja sjednice i činjenicom da opozicija nije dobila materijale. Osim toga, kako je istakao, ranije su se po ovakvim pitanjima održavale konsultacije sa svim partijama iz RS, a da je ovog puta opozicija preskočena.

“Dosadašnja praksa je podrazumijevala konsultacije o svim krupnim pitanjima. Ranije su ovakve teme imale određeni stepen saglasnosti, a toga više nema”, rekao je Bundalo i istakao da je stav PDP-a da visoki predstavnik treba da ode.

Duško Ivić, predsjednik Kluba DNS-a, naglasio je da bi OHR i EU trebalo da vrše pritisak da se riješe afere i kriminal i korupcija, kao i da se spriječe izborne krađe. Naglasio je da današnji saziv NS RS više ne odražava izbornu volju građana i da bi visoki predstavnici trebalo da oduzmu mandat onima koji su prevarili građane.

“Ova sjednica će biti jedna politikantska sjednica. Da li je RS moćna i da li može da ocjenjuje rad visokih predstavnika? Da je u posljednjih 25 godina radila na ekonomiji i ojačala, vjerovatno bismo danas bili mi ti kojima bi visoki predstavnik podnosio izvještaje”, rekao je on.

Kovačević je rekao da je visoki predstavnik od potpisivanja Dejtonskog sporazuma donio preko hiljadu odluka na štetu RS, te da je politikantstvo opozicije da ovu sjednicu nazove politikantstvom.

Čubrilović je negirao da opozicija nije imala dovoljno vremena da se pripremi za sjednicu.

“Sjednica je zakazana po poslovniku, materijali će odmah po završetku Kolegijuma biti dostupni. Materijali nisu obimni, tema nije nepoznata, ima sasvim dovoljno vremena, ko hoće ozbiljno da se bavi ovom problematikom”, rekao je Čubrilović. 

Dodik: Turkovićeva obmanula njemačkog ministra

U BiH ne postoji konsenzus u vezi s OHR-om, jer njegovo zatvaranje žele dva od tri konstitutivna naroda, izjavio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kako je prenijela Srna, Dodik je ovo izjavio nakon što je Bisera Turković, koja se susrela s Hajkom Masom, ministrom spoljnih poslova Njemačke, istakla da smatra da OHR treba da ima snažniju i aktivniju ulogu.

“Uz puno uvažavanje ministra inostranih poslova Hajka Masa i države Njemačke, moram da kažem da je on obmanut izjavom Bisere Turković, koja odlično zna da BiH nema konsenzus o budućnosti OHR”, istakao je Dodik i dodao da protivljenje RS ovoj poziciji nema veze s ličnošću Kristijana Šmita, kojeg je Njemačka kandidovala na ovu poziciju, već da se radi o principijelnom stavu da BiH ne treba visokog predstavnika.

Mas je nakon sustreta s Turkovićevom izjavio da OHR treba da postoji, a da Šmit ima podršku svih ali da razilaženje postoji od strane nekih koji smatraju da kancelariju treba zatvoriti. 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button