Vijesti

Kada će brza cesta kod Gradiške biti otvorena?

Izgradnja graničnog prelaza na novoj brzoj cesti u izgradnji, koja će Gradišku preko novoizgrađenog mosta na Savi povezati s auto-putem Zagreb – Beograd, počinje sutra, potvrđeno je “Nezavisnim” u Ministarstvu finansija Hrvatske, koje je odgovorno za ovaj objekat.

S obzirom na to da je rok izgradnje, koji su nam naveli, godinu dana od uvođenja izvođača u radove, to znači da bi se moglo očekivati da brza cesta bude puštena u saobraćaj u aprilu 2025. godine.

“Nakon sprovedenog postupka javne nabavke sklopljen je ugovor s odabranim izvođačem izgradnje objekata na budućem GP Gradiška, koji će biti uveden u posao 10. aprila 2024. godine. Prema zaključenom ugovoru, rok za završetak radova, a time i stavljanja u funkciju GP je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao”, pojasnili su nam oni.

U “Hrvatskim cestama” su nam juče potvrdili da se radovi na izgradnji ceste odvijaju prema planu, iako je bilo manjih opravdanih kašnjenja zbog vremenskih uslova. Kako navode, radovi se trenutno izvode na mostovima Rukavac Strug i kanal Nova Sava, te na nadvožnjaku Novi Varoš.

“Na trasi ceste radovi na izradi nasipa su u visokoj gotovosti, te slijedi izrada putne konstrukcije. Na objektima se izvode radovi gornjeg ustroja”, kažu oni, uz napomenu da je planirani završetak radova jesen ove godine, ali zbog nepostojanja graničnog prelaza cesta neće moći biti otvorena za prekogranični saobraćaj.

Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH, za “Nezavisne” je rekao da su za to ministarstvo mostovi kod Gradiške i Svilaja prioritet i dva međudržavna mosta od važnosti za obje države.

“Oba projekta su podržana grantovima EU. Funkcionalna upotreba oba mosta je, nažalost, još na čekanju. Trenutno, preko mosta kod Svilaja mogu saobraćati putnička vozila, ali je upotreba za teretni saobraćaj uslovljena stavljanjem u punu upotrebu mosta kod Gradiške”, rekao nam je on.

Što se tiče izgradnje graničnog prelaza, kazao je da je propuštena prilika da se već izgrađen granični prelaz sa bh. strane koristi kao zajednički, jer se hrvatska strana opredijelila za izgradnju novog graničnog prelaza, podsjetivši da su radovi na brzoj cesti na hrvatskoj strani u poodmakloj fazi, a most preko Save otvoren u julu 2022. godine.

“Kao resorno ministarstvo, zahtijevamo da se, što je moguće prije, započne i završi izgradnja ovog veoma važnog graničnog prelaza, kako bi i most mogao da ispunjava svoju osnovnu funkciju”, istakao je on.

Forto je naglasio da je opredjeljenje njegovog ministarstva da i Gradiška i Svilaj budu u funkciji najkasnije tokom ove godine.

“Pažljivo ćemo pratiti razvoj aktivnosti sa strane Republike Hrvatske, te se nadamo da će ovo biti još jedan u nizu uspješnih projekata koje imamo kao plod izuzetne saradnje dvije susjedne zemlje”, istakao je on.

Inače, preduzeće “Integral inženjering” trenutno radi na prvom dijelu brze ceste, koji ide od granice s BiH do uključenja na postojeći put kod Novog Varoša, a isto preduzeće bi trebalo da gradi i nastavak ceste, do samog auto-puta.

U “Hrvatskim cestama” su nam rekli da je “Integral inženjering” odabran kao izvođač za taj dio radova, te da je njihova vrijednost oko 13,6 miliona evra bez PDV-a.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button