Politika

Izetbegović: Ideju o slobodnoj BiH nisu poljuljali ni najteži izazovi

U protekle tri decenije BiH je prešla dug i težak put, a najvažniji korak na tom putu je 1. mart 1992. godine dan kada su se građani prije 29 godina opredijelili da žive u suverenoj i nezavisnoj BiH, državi ravnopravnih građana i naroda, napisao je u čestitki predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Podsjetio je da je gotovo dvije trećine Bosanaca i Hercegovaca različitih narodnosti i vjeroispovijesti su izlaskom na historijski referendum 1992. godine odabrali slobodu i nezavisnost, i pokazali vjeru u ideju Bosne i Hercegovine koju nisu poljuljali ni najteži izazovi koji su uslijedili.

“Oni najbolji i najhrabriji među nama su dali svoje živote za odbranu te ideje, za odbranu slobode i civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva savremeni svijet. Zbog toga se svakoga dana, a naročito 1. marta, trebamo sjetiti onih koji su svoje živote utkali u temelje BiH”, navodi Izetbegović.

Kaže kako zbog njih, ali i zbog sadašnjih i svih budućih generacija imamo obavezu da nastavimo borbu započetu 1. marta 1992. godine i da moramo graditi budućnost Bosne i Hercegovine kao suverene, stabilne i prosperitetne države, članice Evropske unije i NATO saveza.

“U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori upućujem srdačne čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, napisao je Izetbegović.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button