Vijesti

Iz Vlade FBiH optužili Pfizer da nisu htjeli pregovarati pa poručili da je “pogrešno interpretirano”

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez danas su kazali da Pfizer donedavno nije želio ni pregovarati s entitetima u BiH, već su tražili kontakt državnog nivoa. No, izrečeno nije bilo tačno, što su na kraju i priznali iz federalne vlasti.

Naime, kako je i ranije pisao Klix.ba, prvi kontakti FBiH s Pfizerom su ostvareni na jesen prošle godine, pa nije jasno zašto su danas iznesene oprečne izjave.

Prvo je Novalić kazao: “Pfizer neće da razgovara s Bavarskom pokrajinom, nego s državom Njemačkom. Tek prije 6-7 dana, kada je država BiH rekla da je COVAX propao, počeli su entitete priznavati kao državne tvorevine, odnosno počeli su priznavati pečate FBiH i RS-a. Jutros je Pfizer zakazao sastanak i reagovali su dobavljači za nabavku vakcina. Mi nismo bili raspoznati kao faktor u međunarodnim relacijama, sve donedavno”, rekao je Novalić.

Zatim je član Federalnog kriznog štaba Goran Čerkez dodao kako Pfizer uopće nije htio čuti za pregovore s Federacijom BiH.

“Nisu htjeli razgovarati s nama o toj temi, tražili su državu. U posljednjim pregovorima izgleda da se otvorila i ta mogućnost”, dodao je.

No nije dugo trebalo da se ova informacija ispostavi netačnom, ali vrijedi istaći da je greška na neki način ispravljena.

Goran Čerkez je nakon konferencije za medije za Klix.ba kazao da je sve izrečeno u vezi sa saradnjom s Pfizerom pogrešno interpretirano i da mu je iskreno žao jer komunikacija i saradnja s Pfizerom postoji već pola godine.

“Pfizer je bila prva kompanija s kojom smo razgovarali još u augustu 2020. godine i koja se jako angažuje da nam dostavi vakcine u BiH. Imaju vrlo proaktivan pristup prema FBiH i svim ostalim institucijama u BiH”, rekao je.

On je potvrdio da su prvi pregovori s Pfizerom bili u augustu prošle godine, a da je krajem septembra ili početkom oktobra bila i prezentacija njihove vakcine.

“Ali tada nisu postojale zakonske osnove da entitet uveze vakcinu. Pokušavali smo sve preusmjeriti na državni nivo jer sve države nabavljaju vakcine preko vlada”, dodao je.

Treba istaći da je Vlada FBiH sada formirala posebno tijelo koje ima autorizaciju da odredi nabavnu cijenu vakcine, rok dostave i s proizvođačem vackina s kojim pregovara (Pfizer, Sputnik, Sinopharm…).

“Da se razumijemo, naravno, cijena sigurno neće biti ona koja je nominalna. COVAX je proklamovao cijenu 10,55 dolara. Izrael je kompletnu nabavku Pfizeru plaćao 25 dolara po vackini. Molim javnost da ne problematizira cijenu ako želimo brzo nabaviti vakcine, a učinili smo sve da to bude veoma transparentno”, rekao je Novalić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button