Vijesti

Hamzi Labidiju godina zatvora zbog sudjelovanja na ratištima u Siriji i Iraku

Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Hamza Labidi sklopio s Tužilaštvom BiH, a koje je zatražilo godinu dana zatvora.

U prisustvu advokata, optuženi Hamza Labidi, rođen 1998. godine u Zavidovićima, juče je potpisao sporazumno priznanje krivice i u potpunosti priznao krivicu za krivično djelo navedeno u optužnici Tužilaštva BiH. Sporazum je sklopljen na prijedlog odbrane, nakon pregovaranja o priznanju krivice, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne (1) godine, a Sud BiH je danas prihvatio predloženo.

Optuženi se tereti da je kao maloljetna osoba, otišao sa porodicom na područje Sirije i Iraka, gdje je boravio nekoliko godina, te sudjelovao u stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u okviru IDIL-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti proglašen terorističkom organizacijom.

Za ovo djelo najmanja propisana kazna je tri godine zatvora, međutim sporazum je donio neke olakšavajuće okolnosti. U prilog Habibiju ide i to što je u Siriju otišao kao maloljetnik, a samim tim nije imao pravo glasa stoga mu se na teret stavlja samo period od punoljetstva.

U kaznu od godinu dana zatvora biće uračunato i vrijeme provedeno u zatvoru, a Labidi je pušten da se brani sa slobode prije šest mjeseci.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button