Svijet

Hamas saopštio loše vijesti

Hamas je danas saopštio da izraelski prijedlog o primirju i oslobađanju talaca koji je dobio od katarskih i egipatskih posrednika ne ispunjava nijedan od zahtjeva tog palestinskog militantnog pokreta koji ima vlast u Pojasu Gaze.

U saopštenju se izražava zahvalnost za napore posrednika, ali se navodi da Izrael nije odgovorio ni na jedan od zahtjeva Hamasa, prenosi Al Džazira.

Hamas dodaje da, i pored ovih zabrinutosti, proučava najnoviji prijedlog I ”obavijestiće posrednike o svom odgovoru kada to bude završeno”.

Saopštenje dolazi u trenutku intenzivnih napora SAD, zajedno sa katarskim i egipatskim posrednicima, da se postigne dogovor za oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra, u zamjenu za primirje u sukobu koji se trenutno vodi u toj palestinskoj enklavi.

Sporazum o kojem se trenutno raspravlja predviđa oslobađanje oko 40 izraelskih zarobljenika koji se drže u Gazi u zamjenu za privremeno primirje i oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika iz zatvora, uključujući neke osuđene za smrtonosne napade, navodi Tajms of Izrael, prenosi Tanjug.

Hamas traži trajni prekid vatre u Gazi, uz povratak Palestinaca u svoje domove na sjeveru Gaze i potpuno povlačenje izraelskih trupa, navodi Al Džazira.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button