Politika

Goganović iz Brisela: Saradnja sa NATO da, integracije – ne

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je na sastanku sa članovima Komiteta zamjenika stalnih predstavnika u sjedištu NATO-a u Briselu jasno i nedvosmisleno iznio stav Republike Srpske da je saradnja sa ovim vojnim savezom prihvatljiva, ali ne članstvo BiH.

Goganović je istakao da je veoma važno naglasiti da su predstavnici NATO-a na jučerašnjem sastanku jasno i nedvosmisleno konstatovali da Program reformi ne prejudicira članstvo BiH u NATO, nego saradnju, i da razumiju da je pitanje članstva osjetljiva tema u BiH, te da se o tome neće razgovarati, niti će oni insistirati na članstvu.

Zamjenik ministra odbrane je naglasio da su jasno naveli da je to pitanje o kojem trebaju razgovarati domaći političari i da znaju da o članstvu trenutno ne postoji politički konsenzus u BiH.

  • Podsjetio sam da je Program reformi iz 2019. godine, dokument koji je usvojilo Predsjedništvo BiH kada je srpski član bio Milorad Dodik, temelj odnosa BiH i NATO saveza, te da je jasno definisano da je BiH za saradnju sa NATO, ali ne i za integracije – rekao je Goganović za Srnu iz Brisela povodom pisanja federalnih medija da su se članovi Stalnog odbora NATO-a saglasili da stvore novi status za zemlje koje, kako su naveli, teže pridruživanju Alijansi i službeno označe Ukrajinu, BiH i Gruziju kao kandidate za NATO.

Goganović je naveo i da su članovi Komiteta čestitali BiH što je Evropska unija donijela odluku o otpočinjanju pregovora.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button