Politika

EU: Međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH

Međunarodna supervizija nespojiva je sa evropskom budućnošću BiH, saopšteno je iz Diplomatske službe Evropske unije.

Iz EU su podsjetili da je Kristijan Šmit danas odlučio da “izmijeni” Izborni zakon BiH.

EU podsjeća da bi “njegova izvršna ovlašćenja” trebalo da se koriste samo kao posljednja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih akata.

  • Evropska unija očekuje da vlasti BiH sprovedu potrebne reforme kako bi osigurale da se izbori provedu u skladu sa evropskim standardima primjenom OEBS/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osiguraju transparentnost finansiranja političkih partija – navodi se u saopštenju.

EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamenterna skupština BiH preuzme odgovornost i usvoji ove reforme, kao što su se lideri koalicije na nivou BiH obavezali da to urade na vrijeme za implementaciju tokom oktobarskih opštinskih izbora.

  • EU naglašava da je opsežna međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu uzdržanost u periodu koji je pred nama. Nakon odluke Evropskog savjeta da otvori pristupne pregovore, EU će nastaviti da radi sa vlastima BiH na napredovanju na evropskom putu – zaključili su u saopštenju.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button