Kultura

Emir Kusturica kandidat za novog člana Srpske akademije nauka i umjetnosti

Filmski reditelj Emir Kusturica nalazi se među kandidatima za nove članove Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) koja na jesen treba izabrati novo članstvo.

Kao što je poznato, Kusturica je i savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali se odnedavno ne nalazi na zvaničnoj listi s obzirom, kako su pojasnili iz kabineta, na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH nalaze ise mena samo stalno zaposlenih članova kabineta, odnosno koji primaju novčanu naknadu.

Kusturica, kao i predsjednik Matice Srpske pjesnika Dragan Stanić, predloženi su za članstvo u Odjeljenju za jezik i književnost SANU, pišu “Večernje novosti”.

Na istom spisku za dopisne članove ovog odjeljenja su i univerzitetski profesori katedri za srpski jezik i književnost Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović.

Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma.

Za novoformirano odjeljenje umjetnosti, koje je nastalo preimenovanjem Odjeljenja za likovnu i muzičku umjetnost, instutucije izvan Akademije predložile su reditelje Dejana Mijača i Gorana Markovića, scenografa Miodraga Tabačkog i druge.

Među kandidatima za ovo odjeljenje su i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.

Za ulazak u Odjeljenje društvenih nauka, a na prijedlog institucija izvan SANU, kandidati su filozof Ilija Marić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragoljub Đorđević i demograf Mirjana Rašović.

Za Odjeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, naučno-nastavno vijeće Mašinskog fakulteta predložilo je profesora doktora Miodraga Spalevića.

Prema izbornoj proceduri u SANU, nakon što Komisija za praćenje izbora pregleda prijedloge koji su stigli od institucija spolja, oni će do kraja februara biti dostavljeni odjeljenjima.

Tokom marta i aprila odjeljenja i ogranci formiraju svoje prijedloge, a potom se svi prijedlozi vraćaju na glasanje odjeljenjima, koji u izbornom procesu imaju veoma važnu ulogu.

Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se prijedlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odjeljenjima prosljeđuju Predsjedništvu.

Potom će u septembru sa tim rezultatima biti upoznata javnost, te će tri nedjelje trajati rok za dostavljanje primjedbi, a u oktobru će se svi članovi SANU upoznati sa prijedlozima koji su prošli glasanje.

Glavni izbori će biti održani 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU.

Po pravilu, kandidati koji dobiju dvotrećinsku podršku matičnog odjeljenja imaju značajno veće šanse da i na Skupštini osvoje potreban broj glasova i tako ispune uslov za članstvo u SANU.

Inostrani članovi se biraju na inicijativu odjeljenja, ogranaka ili Predsjedništva SANU.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button