Ekonomija

Elektroprivreda Srpske 2020. godinu završila sa gubitkom oko 29 miliona KM

Mješoviti holding „Elektroprivreda RS“ 2020. godinu završila je sa gubitkom od oko 29 miliona KM. To pokazuju prvi preliminarni i konsolidovani izvještaji o poslovanju svih 11 zavisnih preduzeća u sklopu holdinga. Zbog čega je došlo do gubitaka u tim preduzećima i čime pravdaju negativan finansijski bilans.
Elektroprivreda Srpske 2020. godinu završila sa gubitkom oko 29 miliona KM
Od tri hidrolektrane iz sistema ERS, samo su „HE na Trebišnjici“ imale finansijsku dobit, i to od 120.464 KM. „HE na Vrbasu“ i „HE na Drini“ nakon uspješne 2019. godine, prošlu su završile u gubitku i to od 1,28 miliona KM, odnosno 11,9 miliona KM. Iz „HE na Vrbasu“ loše poslovanje pravdaju nedostatkom padavina tokom cijele godine, ali i epidemijom virusa korona.

„Godina 2020. je bila godina pandemije virusa korona i smanjenja privredne aktivnosti kako u Republici Srpskoj tako i bližem okruženju što je uticalo na smanjenju cijene električne energije na svjetskom tržištu i otežanog plasmana, a sve navedeno je uticalo na povećanje potraživanja zavisnih preduzeća prema Matičnom preduzeću za isporučenu električnu energiju“, navode između ostalog iz „HE na Vrbasu“.

Ekonomisti smatraju da postoje i drugi razlozi negativnog poslovanja, poput čestih promjena rukovodstava u javnim preduzećima. Upravo su i „HE na Vrbasu“ i „HE na Drini“ u posljednjih nekoliko godina promijenile svoje direktore.

„Mi smo vrlo često u situaciji da javna preduzeća sa promjenom rukovodstva odjednom počnu da prave gubitke. Od Pošte, pa na dalje. Dakle, to je situacija gdje nema odgovornosti, pogotovo vršilaca dužnosti za pravljenje troškova, jer se ne zna da li će neko ostati direktor, pa onda dok je tu da napravi i što više nekih poslova koji će biti lično stimulirajući“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

I većina elektrodistributivnih preduzeća poslovala je loše. Ukupni gubici procjenjuju se na oko 34 miliona KM. Prihodi „Elektro Doboja“ pali su za 10 miliona, ali su na kraju godinu završili sa dobiti od 23.602 KM. „Elektro-Hercegovina“ je 2020. godinu završila sa gubitkom od 2,8 miliona KM. Gubitaš je bila i banjalučka „Elektrokrajina“ i to 15.799.394 KM.

„Gubitak je nastao isključivo zbog jednokratnog velikog iznosa izdvajanja za otpremnine viška radnika. 423 radnika su dobili otpremnine i ukupna vrijednost otpremnina iznosi 17.163.480,00 KM. Tih sedamnaest miliona su dobili radnici na ime otpremnina jednokratno. To nije sastavni dio godišnjih rashoda, nego vanredni rashod i mi bi imali dobitak da nismo imali ovoga rashoda“, pojašnjava v.d. direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić.

Osim 423 radnika „Elektrokrajine“, otpremnine su isplaćene za još 372 radnika u drugim distributivnim preduzećima. Za to je izdvojeno oko 31 milion KM. Kako BN saznaje, i RITE Ugljevik i RiTE Gacko prijaviće dobit u 2020. godini. Ugljevik od oko milion maraka, a gatačko preduzeće od stotinjak hiljada KM.

Ekonomisti ističu da odgovorni nemaju, ili ne žele da se posvete rješavanju problema u poslovanju preduzeća.

„Potrošnja električne energije u Republici Srpskoj je relativno mala i mi ustvari možemo da izvozimo struju, ali je izvozna cijena opet niska kao što je domaća potrošnja, pa to ne koristimo da privlačimo strani kapital, koji bi na bazi jeftinijeg energenta, u ovom slučaju struje mogao da zaposli radnike i da ostvari svoj neki interesni profit“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Još veći problem za javna preduzeća u Srpskoj jeste stranačko zapošljavanje, kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović. Dodaje da vlast godinama sistemski uništava kompletnu Elektroprivredu RS i to iz jednog cilja.

„Kako bi na taj način svojim sistematskim uništavanjem oborila cijenu i spremila za privatizaciju, kako bi tajkuni Republike Srpske koji su se i obogatili pljačkajući ERS i javna preduzeća i resurse, mogli da je kupe za vrlo mali iznos novaca. Tako da i ako se proda ERS time će se slomiti kičma Republici Srpskoj“, ističe poslanik u Klubu SDS-a u NS RS Nebojša Vukanović.

Matično preduzeće ERS jedno je od onih koji su u 2020. godini ostvarili dobit prije oporezivanja i to u iznosu od 10,6 miliona KM. Međutim, ukupan gubitak Mješovitog holdinga na kraju godine iznosio je oko 29 miliona maraka. Pored toga, sedam preduzeća iz ovog sistema nagomilala su i poreske obaveze koje su, zaključno sa 29. januarom ove godine iznosile 7.394.929 КM.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button