Ekonomija

Dolar gubi povjerenje?

Rubini je rekao da bi geopolitičke tenzije od Ukrajine do Irana i pogoršanje odnosa između SAD i Kine mogle biti veliki izazov za globalnu ekonomiju ove godine.

Profesor emeritus na Poslovnoj školi Univerziteta Stern u Njujorku Nurijel Rubini je ekonomista koji je predvideo finansijsku krizu 2008. godine i tako stekao nadimak Dr Propast.

On je upozorio da bi pregovori o izbegavanju plaćanja američkih obaveza mogli da se oduže, što bi, uz izostanak dogovora o gornjoj granici duga, pogodilo finansijska tržišta i narušilo poverenje u dolar na duži rok.

“Možda će dogovor biti postignut u poslednjem trenutku. Ili je moguće da ne postignu dogovor. Ako bude tako, onda će tržište doživeti krah”, rekao je Rubini za “Blumberg TV” na marginama Katarskog ekonomskog foruma u ​​Dohi.

Rubini, koji je najpoznatiji po svojim predviđanjima prethodne ekonomske krize, rekao je da će geopolitičke tenzije od Ukrajine do Irana, uz pogoršanje odnosa SAD i Kine, biti veliki izazov za globalnu ekonomiju ove godine.

On smatra da će investitori, pod uticajem viših cena nafte i gasa, verovatno koristiti svoj novac za ulaganja u čijem je fokusu tehnologija, jer su državne hartije od vrednosti postale precenjene.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button