Politika

Dodik: Zakone u BiH donosiće institucije BiH, a ne američki i njemački državljani

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za da Amerika nema ništa sa Izbornim zakonom u BiH i krajnje je vrijeme da se njen ambasador prestane miješati u unutrašnja pitanja i izborni proces u BiH.

O izmjenama Izbornog zakona konačnu odluku mogu donijeti samo institucije BiH i demokratski izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta, a ne portparol SDA Majkl Marfi i njegovi službenici u američkoj Ambasadi. Njihova lažna briga je klasična manipulacija i otvaranje prostora američkom potrčku Kristijanu Šmitu da se uključi i nametne zakon. Toliko je postalo očigledno da žele da sruše svaki dogovor i preko Šmita kontrolišu sve procese u BiH, ali to im neće proći – naglasio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše reagovanje Ambasade SAD na HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, Dodik je odgovorio da su motivi Ambasade SAD i Marfija nama dobro poznati, i nismo čuli ništa novo, jer njihov pristup godinama ostaje isti, ali treba da znaju da neće uspjeti da sprovedu u djelo ono što su naumili.

  • Možda su uspjeli sve da kupe da rade za njih, ali nas u Republici Srpskoj ne mogu i neće uspjeti da nametnu strukture koje njima odgovaraju, jer to nikada neće dopustiti narod Srpske, kao što neće moći da nametnu zakone preko Šmita, jer taj lik za Republiku Srpsku ne postoji. Ne mogu garantovati šta će uraditi u Federaciji, ali nadamo se da će biti razumni i pokazati svoju orpedijeljenost za dijalog i saradnju kao jedini način uspješnog funkcionisanja u BiH – naglasio je Dodik.

On je istakao da smo navikli na Marfijevo krajnje bezobrazno, bahato, osiono i drsko miješanje u unutrašnje stvari BiH, ali postavljajući se sad i kao tumač zakona prevršio je svaku mjeru.

  • Niti on, a pogotovo muslimanski službenici u Ambasadi SAD u FBiH nisu pozvani da tumače bilo šta, a pogotovo da preuzimaju ulogu pravnih eksperata. Izgleda da se previše uživio u ulogu portparola SDA, pa je sada dao sebi za pravo da drži predavanje ministru pravde u Savjet ministara Davoru Bunozi o tome kako bi, iz ugla američkog državljanina, trebalo da izgleda Izborni zakon u BiH.

S obzirom da je željan da se nešto pita, preporučujem mu kao američkom državljaninu da se malo pozabavi Amerikom u kojoj ima više neriješenih problema, zemlja je u ogromnim dugovima, beskućnici su na svakom koraku, ogroman je sloj siromačnog stanovništva i da ne nabrajam dalje. Ne razumijem da se pored svih problema u SAD, ambasador uporno bavi BiH, pokušava svim silama da sruši svaki mogući dogovor i dijalog, te da se u sve miješa tako da mogu reći da bi mu veoma dobro pristajao nadimak – vegeta – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je uvjeren da ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza i domaći pravni eksperti mnogo bolje znaju kakav zakon treba BiH nego jedan američki diplomata ili amabasada koji se najmanje bave svojim poslovima, a sve više urušavaju demokratske procese u BiH.

  • Zakone u BiH, pa tako i Izborni donosiće predstavnici institucija BiH, a sigurne ne američki i njemački državljani – poručio je predsjednik Republike Srpske, dodavši da Marfi i njegovi mentori i saradnici treba da znaju da ovo nije Divlji zapad, niti su stanovnici BiH plemena nad kojima se Marfijeva zemlja iživljivala i trenirala strogoću.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button