Politika

Dodik tvrdi da OHR lobira kod patrijarha da obezbijedi njegov susret sa Šmitom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obraćanje na sjednici Narodne skupštine počeo je iznoseći informaciju da je upravo iz OHR otišlo pismo u Srpsku pravoslavnu crkvu.

Cilj je, tvrdi Dodik, da patrijarh iskoristi svoj uticaj i dogovori sastanak Dodika i Kristijana Šmita.

-Naravno da uvaženi patrijarh zna šta ja mislim i kakva je situacija ovdje – kaže Dodik.

Dodik tvrdi da u Srpskoj mir nije ugrožen i da politička borba vlasti i opozicije ima za cilj nešto sasvim drugo.

– Ovo je moj izbor, pristao sam da budem predsjednik Srpske i znao sam šta me čeka. Nemam pravo da se nikom žalim i ne želim da me niko sažaljeva. Idem do kraja. Za Srpsku i srpsku narod. Nemam pomisao da odustanem, ne bojim se. Krećem u novu fazu političke i svake borbe za Republiku Srpsku. Kako će se u tome moj život odvijati, manje je važno – rekao je Dodik.

Nemojte mi, dodaje on, pričati o sankcijama, ja sam svoje račune ugasio.

– Nastaviću da se borim dok god imam podršku. Ako mislim da bi ova Republiuka mogla da ima probleme, ja ću pitati ovaj narod na referendumu šta misli o tome – kaže Dodik.

On tvrdi da je nametanje Izbornog zakona ustvari udaranje noža u leđa Bosni i Hercegovini.

Dodik je poručio da će vađenje tog noža biti bolno.

To je glupo, nasilnički i primitivno. Udareno je na narode u BiH. Dok Bošnjaci se podmeću pod patronat stranaca, Srbi i Hrvati to odbacuju. EU nekim saopštenjima pokušava da sanira situaciju govoreći da Šmit ima pravo da u nekim situacijama nešto uradi i da sada pravimo neke planove. Nema on prava. Gospodine Satler, nećete moći da pravite planove. Vi ste svoje planove završili – poručio je Dodik.

Podsjetio je da je BiH za Zapadni Balkan predvidjela šest milijardi evra za podršku, kroz donacije ili kredite za 4 godine.

– Srpska može da privuče 300 miliona evra iz programa EU. A onda dobijete političku agendu koju treba da ispunite. A jedna od stavki je da li entiteti u BiH pristaju da prilagode svoje školske programe vrijednostima EU. Ako ne navedete da nema oca i majke, nego roditelj 1 i roditelj 2, onda nemate ništa. Ja neću da živim u zemlji koja to promoviše – poručio je Dodik.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button