Politika

Dodik tvrdi da nema dugoročne stabilnosti dok odnose u BiH opterećuju strane sudije i lažni visoki predstavnici

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da će francuskim partnerima prenijeti poruke da stabilnost BiH može postojati samo dogovorom i kompromisom, kao što je to slučaj u Francuskoj i EU, te da nema dugoročne stabilnosti i kratkoročnog dinamičnog razvoja dok odnose u BiH opterećuju strane sudije i lažni visoki predstavnici.

Dodik, koji je u posjeti Francuskoj, podsjetio je da su francuski i srpski narod krajem 18. i početkom 19. vijeka svojim revolucijama zlatnim slovima upisali svoje ime u evropskoj istoriji.

– Francuska je, shodno svojoj veličini, postala globalni sinonim za slobodu, a srpski narod ideal slobode svim balkanskim narodima. Istorija je puna preokreta, ali je bilans naših odnosa takav da kada pronalazimo saglasnost i radimo zajedno, francuski i srpski narod to rade na korist čitave Evrope. Zato me raduje atmosfera u kojoj je posjetu Francuskoj završio predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić – naglasio je Dodik.

On je istakao da će kao predsjednik Republike Srpske imati niz sastanaka s ljudima koji utiču na politiku Francuske, a za Republiku Srpsku je važno da na ovaj način utvrđuje svoj geopolitički značaj i predstavi sve prednosti za francuska ulaganja.

– Bez Republike Srpske i srpskog naroda nema BiH. Danas, kao više puta u našoj istoriji, ne odustajemo od slobode i zahtijevamo da se 30 godina nakon rata omogući narodima u BiH da se bez uplitanja stranaca dogovaraju o tome kako će živjeti – rekao je Dodik.

On je rekao da će prenijeti francuskim partnerima i poruke zahvalnosti što su prepoznali potrebu i momenat da BiH otvori pregovore o članstvu sa EU.

– Povećano interesovanje Francuske za Balkan od nas zahtijeva da budemo proaktivni i ja to činim. Republika Srpska, iako to želi nekoliko kauboja i poneki lažni kolonizator, nije i neće biti izolovana – naglasio je Dodik na društvenoj mreži Iks.

On je poručio da Republika Srpska jeste i može biti pogon koji cijelu BiH vuče iz prošlosti u kojoj su mnogi beznadežno zaglavljeni.

– Drago mi je što sve više ljudi u Evropi to prepoznaje, a mi ćemo nastaviti da radimo na tome da to shvate i ostali. Ili kako bi Francuzi rekli: “Ko je gospodar svoje žeđi, gospodar je svog zdravlja” – poručio je Dodik.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button