Politika

Dodik: Rezolucija debakl višedecenijske laži i podvala bosanskih muslimana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da diplomatski uspjeh 21. vijeka, kako je Denis Bećirović okarakterisao rezoluciju u Srebrenici, nije ništa drugo do debakl višedecenijskih laži i podvala koje su bosanski muslimani plasirali po svijetu.

– Diplomatski uspjeh 21. vijeka, kako ga pompezno Bećirović nazva, alatka je u rukama zapadnih zemalja koje ovog ljeta i jeseni očekuju izbori. Pošto nemaju odgovor na događaje u Gazi, svojim biračima ponudiće rezoluciju koja se tiče muslimana, ali na nekoj drugoj tački svijeta – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao na to da danas čak 109 država svijeta ne podržava Bećirovićevu verziju događaja u Srebrenici u julu 1995. godine i praktično osporavaju odluke suda koje su osnovale upravo UN.

Priznavši da je rezoluciju o Srebrenici spremao u tajnosti, Dodik kaže da je Bećirović je priznao da je radio nešto neprihvatljivo i kvarno, jer da to nije tako, zašto bi se to radilo u tajnosti.

– Priznao je takođe da ne poštuje Ustav BiH ni zakone BiH, jer, osim što je rezolucija rađena tajno, u UN je završila protivustavno, bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH. Ni pres konferencija o kojoj govorim, ni njegovi istupi u Njujorku nisu bili u ime BiH, iako se on konstantno trudi da stavove Bosšnjaka isporučuje kao stavove BiH – rekao je Dodik za Srnu.

Prema njegovim riječima, rezolucija o Srebrenici je i Lagumdžijino pranje pred muslimanima zbog Alžirske grupe koju je izručio na Gvantanamo i pokušaj da kroz podršku Islamske vjerske zajednice sjedne na stolicu bošnjačkog lidera i okonča vladavinu dinastije Izetbegović.

Sama činjenica da se Bećirović pravda zbog ove rezolucije, govori da je svjestan da je ovo dovelo u pitanje postojanje BiH, kaže Dodik i napominje da rezolucija o Srebrenici ne doprinosi ni miru ni suživotu već je direktna prijetnja srpskom narodu u BiH.

– No Bećirović ne zna, jer i ne može da zna, da narod koji je preživio genocid niko ne može zastrašiti – zaključio je Dodik.

Bećirović je istakao kako su “mnogi mislili da nikada neće dočekati ovu rezoluciju u UN-u, ali da su nakon niza neuspjelih pokušaja uspjeli”.

Bećirović je u obraćanju poslije usvajanja rezolucije rekao da iza tog “uspjeha stoji dobro osmišljen i predan rad”, da je to “jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda BiH u 21. vijeku.

On je tada izjavio da je aktivnosti u vezi sa rezolucijom pokrenuo na početku mandata, a intenzivirao prije 12 mjeseci, te pojasnio kako “nisu puno pričali, ali su puno radili” kao i da je riječ o jednom od “najkompleksnijih projekata koji je podrazumijevao mnoge aktivnosti”.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button