Politika

Dodik: Na vaskršnjem Saboru deklaracija kao put za djelovanje u budućnost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će sa predstojećeg vaskršnjeg svesrpskog Sabora biti poslata snažna poruka o srpskom jedinstvu i donijeta deklaracija koja će biti put za djelovanje u budućnosti.

On je rekao da Srbija i Srpska na Saboru žele da definišu svoju poziciju, da podrže Srpsku pravoslavnu crkvu, jer crkva djeluje i van granica i Srbije i Srpske, da se osvrnu na poziciju srpskog naroda, te zapitao kada će drugi pristati na činjenicu da su i nad Srbima vršeni zločini.

Dodik je podsjetio da tu ideju o svesrpskom saboru već dugo njeguju i on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a da je Vučić smatrao da sada treba da bude održan, te da će na tom saboru biti prisutno rukovodstvo Srbije i Srpske, parlamentarci, predstavnici SPC, srpskog naroda iz regiona.

  • Na saboru ćemo da raspravljamo o svim pitanjima i da donesemo deklaraciju – dodao je on.

Dodik je istakao da misli da sa tog sabora treba biti poručeno da je Dejtonski sporazum prekršen, kao i Rezolucija 1244 i Kumanovski sporazum i da to nisu uradili Srbi, nego neko drugi.

  • Pošto je Srbija potpisala Dejtonski sporazum, a mi anekse, imamo pravo da o tome govorimo – rekao je Dodik za Televiziju Prva.

S druge strane, kaže on, na Saboru treba reći da je Kristijan Šmit lažan /visoki predstavnik/, da nema nikakve formalne ingerencije, i da u tom pogledu sve što on donosi nema pravnu snagu i da će jednog dana morati da se poništi.

Dodik je napomenuo da treba čuvati suverenitet Srbije i Srpske, kao i da postoje i neki ljudi koji razmišljaju da je konačno došlo vrijeme da se proglasi neki akt o ujedinjenju, te istakao da to ne bi trebalo da bude ni protiv muslimana, niti Hrvata.

On je podsjetio da Srpska i Srbija imaju pravo na specijalne veze i odnose, te da te odnose treba da se prošire i ojačaju i na svim drugim pitanjima, koji treba da se razviju.

Dodik je naveo da treba ukazati na lošu poziciju Srba u FBiH, ali i reći da su Srbi spremni da sarađuju sa Bošnjacima, a ne da Bošnjaci rade sa strancima sa jedinim ciljem da razruše Republiku Srpsku.

  • Kako onda da vam vjerujem. Kada sjednemo i dogovorimo se i muslimanska strana napravi zapisnik o tome, a na sljedećem sastanku odustaju od toga što su samo prije tri dana napsali – zapitao je Dodik.

Dodik je istakao da su njemu i Vučiću najvažniji mir, bez obzira što drugi /Bošnjaci/ stalnno pričaju o ratu.

On je naglasio da nikada nije rekao da je rješenje za BiH ratna opcija, te istakao da po svaku cijenu treba izbjeći rat, te da su zato Srbi morali ponekad da odustanu od nekih svojih ciljeva, jer se nisu stvorile objektivni uslovi i političke okolonosti.

  • Ali, u svakom slučaju mislim da će ovo biti jedna prekretnica, jedna legalizacija
    odnosa koji su prirodni i koji ne idu na štetu ni na koga drugog, nego idu na afirmaciju tih interesa – rekao je Dodik.

On je zapitao zašto se stalno od Srba očekuje da svoje interese “bace na pod”, te naglasio da treba rehabilitovati slovo Dejtona.

Dodik je rekao da nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom da BiH ima sud, tužilaštvo, obavještajnu službu, indirektne poreze, te da je sve to nametnuto silom.

Komentarišući napise hrvatskih medija o Vaskršem saboru da “Dodik, Vučić i patrijarh Porfirije kreću u osvajački pohod”, Dodik je rekao da Hrvatima i Katoličkoj crkvi u Srbiji i Srpskoj niko ništa ne zabranjuje, te zapitao kako je moguće i da Srbi u Sloveniji još nemaju status nacionalne manjine, a brojčano su veći od bilo koje druge u toj zemlji.

Povodom ocjene američke Ambasade u BiH da je u parlamentu Srpske proguran izborni zakon i da to predstavlja napad na BiH i Dejton, Dodik je rekao da ne može da stigne da ruši BiH od američke Ambasade koja to radi svaki dan.

On je dodao da nekoliko Amerikanaca radi u Ambasadi, a da je mnogo lokalnog muslimanskog osoblja, te da je šefica pres-službe muslimanka.

  • Pa šta vi očekujete da će ona pisati objektivna saopštenja. Potpuno sam razočaran načinom na koji sada pišu saopštenja /u Ambasadi SAD/, to je na nivou manje srednje razvijene opštine u BiH – rekao je Dodik.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button