Vijesti

Dodik jasan: Neću pristati na podršku sankcijama EU protiv Rusije

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da neće pristati na bilo kakvu podršku sankcijama EU protiv Rusije.

Na pitanje Srne da li će se BiH pridružiti izjavama EU protiv Rusije i da li BiH ima namjeru da se pridruži najavljenim sankcijama protiv te zemlje, Dodik je rekao da neće pristati na tako nešto i dodao da je samo Predsjedništvo nadležno za vođenje spoljne politike.

“Bilo kakav individualan pokušaj mimo Predsjedništva i njegovih ustavnih nadležnosti neće moći proći a inicijatori će biti suočeni sa mogućnošću opoziva sa funkcije koju obavljaju”, poručio je Dodik.

Dodik i Lavrov saglasni u vezi OHR-a
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov saglasili su se da OHR treba zatvoriti, a ne slati novog visokog predstavnika koji inače nisu do sada imenovani shodno Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma.

Dodik je u telefonskom razgovoru još jednom zahvalio Lavrovu za nedavnu posjetu, a Lavrov je dodao da mu je bilo veoma drago što su susreli uprkos tome što je Ukrajina neosnovano pokušala napraviti senzaciju vezano za ikonu za koju nisu uspjeli da utvrde ništa od onoga što su tvrdili.

Dodik je informisao Lavrova da je u Republiku Srpsku stiglo 20.000 vakcina “sputnjik ve”, a da će dodatnih 20.000 stići ovog vikenda.

Ruski ministar je obećao da će se lično potruditi da se ubrza dostava vakcine za Republiku Srpsku koja je potpisala ugovor za nabavku 1,2 miliona doza kako bi što prije započela masovna vakcinacija.

Dodik i Lavorv razgovarali su i o daljem napretku saradnje Republike Srpske i BiH sa Rusijom na svim poljima od ekonomije, poljoprivrede, energetike, do obrazovanja i kulutre.

Sagovornici su zaključili da nema otvorenih pitanja između BiH i Rusije, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button