Vijesti

Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine

U Prokuplju je održana centralna manifestaciji povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u obraćanju okupljenim da su u bombardovanju htjeli da unište Srbiju i da su mislili da su u tome uspjeli.

  • Prošlo je 25 godina i još se ne damo, ne pristajemo na komadanje Srbije – istakao je Vučić.

Kaže je da su narod i Srbija jači nego što misle.

Patrijarh Porfirije i sveštenstvo SPC služili su pomen žrtvama agresije NATO-a na SRЈ .Manifestacija je, poslije besjede patrijarha Porfirija, nastavljena intoniranjem himne Bože pravde.

  • Nikada ultimatum nije pokolebao moj narod. Zar i mala Milica Rakić i Topličanin Boban Nedeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji, i svi stradali nisu stajali na istoj strani – strani nevine žrtve? – rekao je patrijarh Porfirije.

Anđelka Tošović: Vreme prolazi, ali rane na duši ne zarastaju
Anđelka Tošović, sestra najmlađe žrtve bombardovanja, jedanaestomesečne devojčice Bojane Tošović, rekla je da vreme prolazi, ali da rane na duši ne zarastaju.

Anđelka je rođena tokom bombardovanja, a u agresiji NATO-a je izgubila i sestru i oca.

  • Prošlo je 25 godina od kada su mog oca i moju sestru odnele ptice i oni su napustili ovaj svet. Јa ih nisam upoznala. Bila sam u majčinoj utrobi te tužne večeri 11. aprila 1999. godine. Bila je Velika subota. Moja porodica se spremala za naš veliki praznik, Vaskrs. Trebalo je da to bude njihov prvi zajednički praznik. Ali niko nije ni slutio da će biti poslednji i da će svakog sledećeg biti knedla u grlu moje majke i suze na njenom licu. Tako je i sada, poslije 25 godina. Vreme prolazi, ali rane na duši ne zarastaju – rekla je Anđelka.

Nije, kaže, ni na koga ljuta i nikoga ne mrzi, i ne želi nikome zlo, čak ni onima koji su zlo naneli njoj i njenojh zemlji.

  • Nisam ja ni na koga ljuta zbog toga što mi fali dio duše u životu. I ne, nikoga ne mrzim i ne želim nikome zlo, čak ni onima koji su ga nanijeli meni i mojoj porodici, našoj zemlji. Vjerujem da se dobrotom rađa ljubav i da je Bog jedini i najpravedniji sudija i da će zalečiti suze i bol svih majki, očeva, braća i sestara, svih ranjenih duša u ovoj zemlji, a mnogo nas je – poručila je Anđelka.

Ponosna sam što je Srbija uspjela, a s njom i Republika Srpska, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

  • Ostali smo slobodarski narod. Naša sloboda je najvažnija stvar našeg identiteta, naše vjere. Nikome ne želimo zlo, želimo da živimo u miru – poručio je predsjednik Republike Srpske.

Od osnivanja NATO saveza davne 1949. godine kada je osnovan kao odbrambeni savez, jedino je imao vojne intervencije u svom vijeku postojanja prema Srbima, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

  • U Republici Srpskoj 1995. godine i četiri godine kasnije u Srbiji bombardovali su naš narod i napravili velike zločine – istakao je Višković.

Na današnji dan, prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju kada je stradao vojnik Boban Nedeljković. Iste večeri, krstareće rakete pogodile su podzemni bunker u Kuršumliji, kada je život izgubilo 11 vojnika.

Bombardovanje je trajalo 78 dana.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button