Politika

Cvijanović: Notorna neistina i odraz krajnjeg cinizma tvrdnja da je Kabinet ignorisao stalnu misiju BiH pri UN

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH saopšteno je da je apsolutna neistina da je Kabinet poslao pismo organima UN i misijama zemalja članica preko ambasadora Srbije pri UN.

Notorna neistina i odraz krajnjeg cinizma je tvrdnja da je Kabinet srpskog člana ignorisao Stalnu misiju BiH pri UN. Upravo je suprotno, pismo je poslano redovnim diplomatskim kanalima, posredstvom MIP-a i Stalne misije BiH pri UN, ali oni nisu izvršili svoju zakonsku obavezu i proslijedili ga na adrese – saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Znajući za moguće manipulacije, koje su se nažalost dešavale i ranije, naglasili su iz Kabineta, pismo je poslato i direktno organima UN-a i misijama svih zemalja članica, a ne samo jedne.

  • Od nadležnih organa tražićemo da utvrde da li je u pogledu pojedinačnih pisama članova Predsjedništva postojao različit tretman, odnosno da li je pismo bošnjačkog člana proslijeđeno na navedene adrese, dok to nije učinjeno sa pismom koje je uputila srpski član Predsjedništva. Takođe, biće neophodno utvrditi i da li je šef misije BiH pri UN postupao na osnovu akta Predsjedništva ili je to učinio samoinicijativno – naveli su iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je 4. aprila pismo svim šefovima misija država članica UN, kao i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i predsjedniku Generalne skupštine Denisu Frensisu u kome je skrenula pažnju na izuzetno značajno pitanje, a koje se odnosi na nedavne postupke ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije koji se odnose na “rezoluciju o Srebrenici”.

Prema saznanjima Srne iz diplomatskih izvora, Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića upućeno je pismo organima i državama članicama Ujedinjenih nacija povodom najavljene rezolucije o Srebrenici koju je mimo Ustava i propisane procedure predložio ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija.

Prema informacijama Srne, Stalna misija BiH pri UN ignorisala je pismo koje je prethodno poslala srpski član Predsjedništva povodom rezolucije o Srebrenici i nije ga proslijedila organima UN i misijama država članica, za razliku od pisma bošnjačkog člana koje je uredno proslijeđeno.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button