Vijesti

Borut Pahor u Predsjedništvu BiH, Slovenija donira 4.800 vakcina našoj zemlji

Predsjednik Slovenije Borut Pahor susreo se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Kako je rečeno, Slovenija će donirati Bosni i Hercegovini 4.800 doza vakcina “AstraZeneca”.

Pahor je nakon sastanka rekao da su iskreno govorili o najvažnijim temama, kao što je priprema samita Brioni, pandemija koronavirusa, migracije, ekonomija, proširenje Evropske unije itd.

On je ponovio svoj stav da je širenje Evropske unije na zapadni Balkan neophodno za mir i blagostanje kako država u regionu tako i same EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je pandemija izazvala mnoge ekonomske poteškoće ne samo kod nas nego i u Sloveniji i drugim zemljama.

Naglasio je da mi imamo dobre bilanse u trgovini sa Slovenijom.

“Drugo važno pitanje je migracija. Mi smo ga upoznali s činjenicom da migranti koriste BiH kao tranzitnu zemlju i da znatan broj njih ostaje ovdje jer sve teže ulaze u EU. Mi to pitanje ne možemo rješavati samostalno i ono mora biti riješeno na nivou EU”, rekao je Dodik.

Razgovarali su o još jednoj temi koja je važna, a to je samit Brdo Brioni.

“Jedno od najvažnijih pitanja je proširenje EU. U BiH još postoji konsenzus o tom pitanju. S druge strane, u EU vidimo jedan zamor za koji želimo da nam se objasni”, naglasio je Dodik.

Dodao je da je ova posjeta važan događaj za nas u uslovima kada malo ko putuje.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button