Svijet

Armata T-14 uveden u operativnu upotrebu

Britansko ministarstvo odbrane posle dužeg vremena ponovo se oglasilo o ruskom tenku Armata T-14.

Kako je Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo, Rusija je taj tenk uvela u operativnu upotrebu.

“Potvrđeno je da je glavni borbeni tenk Armata ušao u službu ruske vojske, ali da neće biti raspoređen u Ukrajini. Ovo je vrlo verovatno zbog visokih troškova i potencijalne štete po reputaciju gubitka prestižnog tenka u borbi”, saopštili su Britanci.

Inače o tome su ruski mediji pisali još 4. marta 2024. godine. To ukazuje da je Britancima trebalo skoro mesec dana da potvrde ovu vest.

Novi ruski tenk T-14 Armata usvojen je od strane ruske vojske, ali se neće koristiti u zoni borbenih dejstava. Ovo je saopštio šef Rosteka Sergej Čemezov.

Po svojim karakteristikama značajno nadmašuje sve tenkove u službi Oružanih snaga Rusije, ali visoka cena stavlja tačku na njegovu moguću upotrebu na frontu. Ministarstvu odbrane je lakše kupiti slične tenkove T-90M Proriv, koji takođe imaju odlične karakteristike, ali su mnogo jeftiniji.

Armata predstavljen je javnosti još u maju 2015. godine, ali do danas još nije ušao u masovnu serijsku proizvodnju. Pripada četvrtoj tehnološkoj generaciji.

Ovaj tenk se razlikuje od decenijama ustaljene paradigme gradnje tenkova po tri osnovna pristupa: sva tri člana posade su u upravnom odeljenju napred, zaštićena u posebnoj oklopnoj kapsuli sa daljinski upravljanom kupolom i naoružanjem, maksimalno zaštićena i od eksplozije municije iza njih ima brojne sisteme optoelektronskog osmatranja i nišanjenja – danju i noću i aktivni sistem zaštite od projektila i mina iz sve tri sfere – sa zemlje, iz vazduha i ispod zemlje.

U konstrukciji tenka primenjena su najnovija tehnička i tehnološka dostignuća oklopne zaštite sa novim modelom kombinovanog višeslojnog, razmaknutog i modularnog oklopa.

Osnovni oklop u prednjem delu tenka T-14 štiti od svih potkalibarnih projektila kalibara do 120 mm, a od kumulativnih kalibara do 150 milimetara. Primenjeni čelik ima visoke zaštitne karakteristike. Novi tip ERO (eksplozivni reaktivni oklop) “relikt” dodatno štiti i od kinetičkih projektila, smanjujući im probojnost za 50 odsto (350 mm), a od kumulativnih za 90 odsto (oko 800 mm), odnosno zajedno sa osnovnim oklopom ekvivalent zaštite tenka dostiže 1.500 milimetara.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button