Politika

Američka ambasada komentarisala događaje u Narodnoj skupštini Srpske

Američka ambasada u BiH oglasila se povodom zaključaka koje je izglasala Narodna skupština Republike Srpske. Istakli su da zaključci predstavljaju direktan napad na državnu strukturu BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji Republike Srpske juče progurali kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) predstavljaju direktan napad na državnu strukturu BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Kao što gospodin Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokratiji i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstavili tim mjerama. Nažalost, ovo je u skladu sa tekućom kampanjom gospodina Dodika čiji je cilj lišavanje građana Republike Srpske njihovih temeljnih prava i sloboda, poručuju iz američke ambasade.

Dodaje se da “nije iznenađujuće da su Milorad Dodik i njegove ulizice napali ono što je nedavno učinio visoki predstavnik s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa”, jer, kako navode, slobodni i fer izbori jesu egzistencijalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti.

-Nacrt Izbornog zakona RS koji je usvojen juče uzurpirao bi državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sistem. To je još jedan primjer destruktivne, antidejtonske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integraciji BiH u evro-atlantske institucije. I nemojte se zavaravati, napredak koji je BiH nedavno ostvarila u procesu evropskih integracija, iako je dobrodošao, ostvaren je uprkos, a ne zahvaljujući gospodinu Dodiku – navodi se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Ako Dodik želi olakšati zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika i ubrzati integraciju BiH u evropske institucije, dalje se navodi, može to uraditi angažovanjem u konstruktivnim pregovorima čiji je cilj postizanje konsenzusa i kompromisa, kao i prihvatanjem reformi koje su u skladu s evropskim standardima, umjesto što im se, kako tvrde, opire politikom blokiranja, ucjena i maltretiranja.

–Jučerašnja sjednica NSRS još je jedan dokaz da gospodinu Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujući stanovnike Republike Srpske i da je spreman žrtvovati prosperitet svojih birača za sopstvene političke i finansijske interese. Sjedinjene Države daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH i nastaviće koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidejtonsko djelovanje – navodi se u saopštenju, prenosi Klix.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button