Politika

“Referendumi će uvijek da lebde nad BiH” Stevandić o ekologiji, politici i Danu Republike

Gostujući u emisiji “Crvena linija” na N1 televiziji, predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Sevandić izjavio je da su građani regiona, zahvaljujući medijima, danas informisaniji nego ikad ranije, što, kad su referendumi u pitanju, daje određenu težinu, više nego ikad prije, bilo da se radi o političkim ili ekološkim referndumima.
Ekolološka svijest je bitna, i u Republici Srpskoj, u Sloveniji i u Srbiji. Ali isto tako mora se posmatrati i razvoj, rast BDP-a, i napredak zemlje. U situaciji ekonomske nerazvijenosti, država ne može imati ni ekološke projekte. Zbog toga, ozbiljne države poput Srbije imaju svoje strategije razvoja, kako bi zaustavila odliv stanovnišva, te zbog toga i Srbija u zadnjih par godina ima više investicija nego prije dvadeset.
Govoreći o referendumima u Republici Srpskoj, Stevandić smatra da se referendumi moraju što češće koristiti, s tim da politički referendumi moraju da ovise i o geopolitičkoj situaciji, jer nije tajna koji su stavovi Republike Srpske, već je pitanje kad te stavove treba ostvariti. Referendumi će uvijek da “lebde” u Bosni i Hercegovini, upravo zbog problema koje ona ima, a koji nastaju zbog megalomanije s bošnjačke strane. Uviđamo dvostruke standarde međunarodne zajednice, bilo kad je u pitanju politika, bilo kad je u pitanju ekologija. kad su u pitanju Albanci i kad su u pitanju Srbi, gdje se jednima dozvoljava referendum koji nije u skladu sa zakonima, dok drugima se legitimni referendumi osporavaju. S druge stane, pitanje je koliko bi međunarodnoj zajednici smetala gradnja “Bloka 7” u Tuzli, da je umjesto kineske kompanije, radi neka evropska. Nikom nije smetala izgradnja “Ju-es stila” u Smederevu, dok se upliv kineskog kapitala sad smatra problemom.
Referendum o 9 Januaru pokazao je da je Republika Srpska demokratska i da ima kapacitet sprovođenja i ostvarivanja referenduma koji su po zakonu i Ustavu. Uviđa se ironija osporavanja Devetog Januara, kad je donešena legitimna odluka, i slavljenja 1 marta, kad su u Sarajevu ubijeni srpski svatovi. O pitanjima Bosne i Hercegovine odlučuje saglasnost svih, dok o entitetskim pitanjima odlučuju entiteti, poručuje Stevandić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button