Svijet

Zaharova: Za posljedice antisrpske rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija o Srebrenici “ispolitizovana i antisrpske prirode” i da će za njene štetne posljedice biti odgovorne zapadne države.

Zaharova je ocijenila da je namjera rezolucije bila da se odgovornost “svali na srpski narod, kažnjavajući ga zbog slobodoumlja, nezavisnosti i nespremnosti da se pokori naredbama NATO”.

Ona je dodala da će efekat rezolucije biti suprotan od deklarisanog, prema kojem je cilj pomirenje tri državotvorna naroda u BiH.

“Dokument koji je usvojila Generalna skupština samo će pogoršati postojeće razlike i povećati potencijal za sukob na Balkanu. Dejtonski mirovni sporazum, koji je u osnovi državnosti BiH, je pod prijetnjom“, dodala je Zaharova.

Ona napominje da je, suprotno tom sporazumu, rezolucija donesena pred UN bez konsenzusne odluke Predsjedništva BiH.

“U tome su ih aktivno podržali predstavnici zemalja NATO koji snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, uključujući Srebrenicu“, ukazala je Zaharova u tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je dodala da su “neprincipijelni pokretači antisrpskog poduhvata” bili Ruanda i Njemačka koja je tokom Drugog svjetskog rata izvršila najveći genocid u istoriji čovječanstva“.

“Rusija je zajedno sa istomišljenicima pokušala da urazumi autore antisrpske ideje. Zapadnjaci nisu htjeli da slušaju ni nas, ni Srbe. Štetne posljedice ostaju njima na savjesti“, upozorila je Zaharova.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button