EkonomijaPolitika

Vuletić: Okretanje američkom tečnom gasu ravno ekonomskom samoubistvu

Praviti energetsku strategiju tako što će se BiH u potpunosti odreći upotrebe ruskog i okrenuti ka američkom tečnom gasu, daleko skupljem, suludo je i ravno ekonomskom samoubistvu, smatra ekspert za energetiku i gasni sektor Vojislav Vuletić.

Komentarišući nastojanja pojedinih bošnjačkih političara, među kojima je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, da se BiH po svaku cijenu i potpuno odrekne navodne zavisnosti od ruskog gasa i pređe na takozvani sjevernoamerički tečni, Vuletić je rekao da je riječ o politički motivisanim porukama, a ne zdravorazumskim i ekonomskim.

Ukoliko BiH ne želi da ugrozi svoju energetsku stabilnost, Vuletić smatra da se ne smije olako odreći postojećih ruta snabdijevanja i priče oko spajanja sa “Turskim tokom”, navodi Glas Srpske.

– Oslanjati se samo na tečni gas i praviti nekakve političke gasovode, stvarno je suludo, ravno samoubistvu – rekao je Vuletić.

Vuletić je naveo da su netačne tvrdnje Komšića, koji je prije nekoliko dana objavio autorski tekst u jednom od američkih časopisa u kojem se navodi da je energetsku stabilnost Evrope, pa i BiH, potrebno graditi na američkom tečnom gasu, te dodao da su to najbolje osjetile pojedine evropske zemlje koje su krenule tim stopama.

On je ocijenio i da je besmislena eventualna gradnja Јužne interkonekcije, gasovoda kojim bi se BiH spojila s Hrvatskom, odnosno gasnim terminalom na Krku.

– To je bacanje para. Oni koji prate stanje na gasnom tržištu znaju da ni SAD nemaju dovoljnih količina tečnog gasa – kaže Vuletić.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je zajedno sa američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijom jedan od najvećih zagovornika gradnje Јužne interkonekcije gasovoda, odnosno spajanja BiH sa terminalom Krk u Hrvatskoj, a u koji se u najvećoj mjeri doprema američki tečni gas.

Američki zvaničnici godinama upozoravaju Evropljane, pa i vlasti u BiH, da se moraju riješiti zavisnosti od ruskog gasa. S druge strane, SAD od Rusije i dalje kupuju uranijum i to u ogromnim količinama. Rusija i dalje, pored svih uvedenih sankcija, podmiruje čak 24 odsto trenutnih potreba SAD.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button