Politika

Velika očekivanja od vaskršnjeg sabora Srpske i Srbije

Veliki vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske biće održan 5. i 6. maja, a najavljeno je da će biti donesene važne odluke o opstanku srpskog naroda na ognjištima, ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine.

Ako se na to dodaju i konkretne želje predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, reakcija neće nedostajati, posebno iz Sarajeva.

-Republika Srpska će insistirati na Dejtonskoj ulozi Srbije i na vaskršnjem saboru treba da se konstatuje da su Bošnjaci prekršili sporazum, te da je Srbija spremna da u međunarodnim institucijama brani Republiku Srpsku i Dejton – objavio je Dodik na nedavnoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske.

Sada se postavlja pitanje da li će prijedlozi Banjaluke biti prihvatljivi i za Beograd, u vidi zajedničke deklaracije čije usvajnje je najavljeno. Jer, ma koliko Bošnjaci kršili Dejton, pitanje je da li je takvom zvaničnom konstatacijom i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da uđe u političku konfrontaciju sa političkim predstavnicima iz Sarajeva, a vjerovatno i sa njihovim političkim saveznicima na Zapadu.

Kao što je poznato, za bošnjačku i zapadnu političku elitu Dodik je jedini koji krši Dejtonski sporazu, odnosno njegov aneks koji predstavlja Ustav BiH.

Srbija mora to da prihvati jer je došla do zida. Ona se svih ovih godina povlačila, izbjegavajući udare sa Zapada, popuštajući po pitanju Kosova i Metohije i na međunarodnoj sceni izlazila u susret zapadnim interesima. Zauzvrat nije zaustavila njihove udare na sebe. Sama činjenica da se organizuje svesrpski sabor koji će govoriti o poziciji Srba na Balkanu je veliki iskorak Srbije u tom pravcu – kaže za Srpskainfo profesor geopolitike Srđan Perišić.

S druge strane, dodaje on, taj sabor ne smije da ostane mrtvo slovo na papiru. To, kaže Perišič, znači da sa njega treba da budu upućene snažne poruke, a ne da bude obični skup velikog naslova.

-Očekujem da će se usvojiti razne deklaracije, a jedna od njih da bude i ta konstatacija da je Dejtonski porazum rušen od početka, ne samo od bošnjačke politike u Sarajevu, nego prije svega od strane Zapada. Ako se to ne dogodi, onda svesrpski sabor ne treba ni da se organizuje. Zbog čega tako veliki skup ako neće poslati snažne poruke? Ako se to ne desi, skup će doživjeti fijasko, a vjerujem da organizatori to ne žele. Dakle, Srbija postepeno uviđa da je došla do zida, dok je RS to shvatila ranije i spremna je na neku vrstu otpora. Nažalost, u RS nema jedinstva između svih političkih stranaka što otežava taj otpor. Vjerovatno će u međuvremenu biti formirana i nova vlada Srbije, vidjećemo ko će sve biti minstri i kakva će biti orjentacija – zaključuje Perišić.

“Dodik ima veliki uticaj”
Doktor političkih nauka Vladimir Pavićević smatra da postoje tri napomene oko ove teme. Od kojih je prva da Dodik i politički savez čiji je lider ima danas veliki uticaj na procese odlučivanja i u Banaluci i u Sarajevu. Takav položaj, smatra Pavićević, treba iskoristiti za dalje jačanje mira i dobra građana i u Republici Srpskoj i u BiH.

-Drugo, sve dalje odluke koje se tiču regionalnih pitanja treba posmatrati u kontekstu revitalizacije srpske ideje. Ovaj proces je postao relevantna determinanta za razumijevanje budućih procesa u regionu i predstojeći sabor treba tumačiti upravo u tom kontekstu. I treće, Dejtonski sporazum je srce savremene BiH i svako ko se drži sadržine Dejtonskog sporazuma taj doprinosi poštovanju integriteta BiH. Posljedično, za aktere koji nastoje da se koriguje Dejton ne može se tvrditi da su posvećeni BiH – kaže Pavićević za Srpskainfo.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button