Svijet

Vašington ne krije podršku pruženu NATO agresiji na SRЈ

SAD nemaju šta da kriju kada se radi o podršci NATO bombardovanju SR Јugoslavije 1999. godine, jer smatraju da je to bilo neophodno i legitimno, izjavio je zamjenik američkog ambasadora u UN Robert Vud.

On je nakon glasanja o dnevnom redu sastanka Savjeta bezbjednosti UN, za koji je predložena tema posljedica NATO agresije na SRЈ na međunarodni mir i bezbjednost, rekao da je procedura glasanja “bila predvidiva i da se mogla izbjeći”, ali je ocijenio da je ruski Kremlj “pokušao da izmanipuliše Savjet radi svoje propagande i da naruši stabilnost na Balkanu”.

Prema njegovim riječima, SAD su bile uzdržane na glasanju “zbog pristupa Rusije”.

Vud je naveo da bi SAD mogle da podrže sjednicu u “propisnom formatu” koji se bavi uticajem događaja iz 1999. godine, ali ne sastanak koji, kako on kaže, “tako očigledno instrumentalizuje tragične događaje u posljednjem vijeku radi propagande”.

  • Sastanak koji je Rusija sazvala nije o tome da se Savjet oslobodi svoje odgovornosti održavanja međunarodnog mira i bezbjednosti, već o sebičnim naporima Kremlja da naruši stabilnost na Balkanu i izmanipuliše Savjet u svrhu svoje propagande, održavanja tenzija i sprovođenja svojih namjera u regionu – tvrdi Vud.

On je dodao da će SAD poštovati razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem održane u februaru i da se “raduje narednim diskusijama”.

Vud je na samom početku sastanka prigovorio zbog činjenice da nisu pozvani predstavnici privremenih institucija u Prištini.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button