Vijesti

Varhelji: EU spremna za prvu tranšu iz plana rasta, ali čeka se budžet

Komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji danas je u Sarajevu izrazio nadu da će vladajuća većina na nivou BiH što prije usaglasiti budžet za ovu godinu kako bi BiH mogla dobiti prvu tranšu sredstava iz plana rasta za Balkan.

Mi smo spremni za prvu tranšu za BiH i prije ljetnje pauze, ali je potreban budžet institucija BiH – rekao je Varhelji u obraćanju novinarima nakon zasjedanja Političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH.

Prema njegovim riječima, da bi BiH dobila prvu tranšu mora se vidjeti opredijeljenost za reforme i prije svega usaglašena reformska agenda na godišnjem nivou.

Varhelji je istakao da je danas u Sarajevu svima sa kojima je razgovarao uputio poruku da samo preuzimanjem odgovornosti i dodatnim naporima na ispunjavanju onoga što EU traži, umjesto svakodnevnih prepucavanja, može biti ostvarena evropska budućnost BiH.

Izrazivši zadovoljstvo što su učesnici današnjeg sastanka bili veoma jasni kada je riječ o putu BiH ka EU, Varhelji je poručio da su za dalji napredak na tom putu potrebni rezultati.

– BiH još treba da pređe osam koraka koje je postavio Evropski savjet u martu i da ubrza reforme – podsjetio je Varhelji.

On je naglasio da za odobravanje pregovaračkog okvira BiH treba da usvoji zakone o Sudu, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, zaštiti ličnih podataka, te o graničnoj kontroli.

– Mi smo spremni da po hitnoj proceduri Evropskom savjetu uputimo prijedlog pregovaračkog okvira, ali da u u međuvremenu u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci svi moraju učiniti napore kako bi ova zemlja mogla da ostvari rezultate – zaključio je Varhelji.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button