HronikaSvijet

Vanredno u Atlanti: Policija ubila aktivistu, demonstranti zapalili policijsko vozilo

U Atlanti je proglašena vanredna situacija nakon izbijanja nereda zbog smrti aktiviste za zaštitu sredine kojeg su ubili policajci, pišu mediji.
Petnaestodnevnu vanrednu situaciju proglasio je guverner Džordžije Brajan Kemp, a postoji i mogućnost mobilisanja 1.000 članova Nacionalne garde.

Protesti u centru Atlante u subotu, 21. januara, postali su nasilni, a demonstranti su bacali kamenje, palili vatromet i zapalili policijsko vozilo ispred Javnog centra za obuku na polju javne bezbjednosti u Atlanti.

“Vanredna situacija proglašena je u Džordžiji zbog nezakonitog okupljanja, nasilja, prijetnji nasiljem, ometanja mira i spokoja u ovoj državi i opasnosti po lica i imovinu”, navodi se u izvršnoj odredbi guvernera.

Na osnovu odredbe, biće raspoređeno do 1.000 pripadnika Nacionalne garde u Džordžiji kako bi se osigurala bezbjednost građana.

Policajci su ubili demonstranta Manuela Estebana Paeza Terana 18. januara, nakon što su nadležni organi prijavili da je on ranio policajca tokom međuagencijske operacije sklanjanja demonstranata ispred centra za obuku koji su tamo već nekoliko mjeseci.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button