Politika

Ustavni sud BiH odlučio: Srpska nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj imovini

Ustavni sud BiH danas je donio odluku u kojoj je naveo da Republika Srpska nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj imovini, a što su učinili nakon što su usvojili Prijedlog entitetskog zakona.

Ustavni sud BiH razmatrao je apelaciju koju su podnijeli članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić te 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. U toj odluci su podvukli da imovinom može raspolagati samo država koja je za to nadležna, a da Republika Srpska kao entitet nema nadležnost za regulisanje pravne materije koja se odnosi na nepokretnu državnu imovinu, prenosi N1.

– Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 16/23), utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet osporenog zakona (pitanja nepokretne državne imovine) jer je to, u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine – navodi se u odluci.

Podsjećamo, poslanici u Narodnoj skupštini RS su 28. decembra 2022. godine usvojili Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti po hitnom postupku.

Njime se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali ne i svojina koja je do 31. decembra 1991. godine bila upisana kao imovina bivše Socijalističke Republike BiH. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je tada da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovala Republika Srpska, “po sili zakona” kako se navodi u tekstu, pripada njima.

Međutim, odluka Ustavnog suda BiH je poručio da vlasti u RS ne mogu odlučivati o ovom pitanju.

Takođe, u NS RS usvojen je i zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, međutim, Kristijan Šmit, koga institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, poništio je te odluke i izmijenio Krivični zakon BiH.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button