Politika

UPUTIO OTVORENO PISMO Stevandić traži pomoć od Satlera da BiH dobije vakcine koje je unaprijed platila

Predsjednik Ujedinjene Srpske i poslaničkog Кluba u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Stevandić uputio je danas otvoreno pismo šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johanu Satleru u kojem traži pomoć da BiH dobije vakcine koje su već unaprijed plaćene.

Stevandićevo pismo prenosimo u cjelosti:

Pišem vam ovo ne samo kao predsjednih Ujedinjene Srpske i poslaničkog Кluba u Parlamentarnoj skupštini BiH, ili šef Tima za praćenje provođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u Republici Srpskoj, već i kao ljekar koji radi sa pacijentima i poznaje problem pandemije, ali i kao običan građanin.

U stvari, ja Vas molim za pomoć u otklanjanju prepreka za hitno dopremanje vakcina za Кovid-19 u BiH koje su uredno i unaprijed plaćene od strane Vlada Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta.

Razlog zašto pišem baš Vama je taj što ste do sada pokazali najveći stepen razumijevanja za brojne probleme u zemlji i što ste se izbalansirano i korektno ponašali u skoro svim situacijama u Bosni i Hercegovini.

Za razliku od visokog predstavnika, Vi odajete utisak čovjeka koji želi da pomogne ostvarujući komunikaciju sa skoro svim bitnim političkim faktorima i ličnostima u Bosni i Hercegovini. I da budem krajnje otvoren, smatram da imate i položaj i autoritet u Evropskoj Uniji koji možete iskoristiti ovom prilikom na čemu bi Vam svi mi bili nemjerljivo zahvalni. Moja malenkost i više od toga.

Poštovani, ja Vam pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću, tvrdim da se u Republici Srpskoj u ovom momentu može prihvatiti i skladištiti najmanje 500.000 Fajzerovih vakcina i da je ispunjenost tehničkih i stručnih uslova za to na najvišem evropskom nivou.

Vjerovatno je slično i u FBiH, ali i prethodni podatak jasno govori da imunizacija po Кovaks sistemu kasni bez krivice domaćih institucija. Takođe je vrijedan podatak da je saradnja institucija Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta tokom cijele pandemije na visokom nivou.

Obrazloženja koja su se pojavila sa ciljem da se opravdaju kompanije kojima je uplaćen novac, a vakcine nisu isporučene, su neistinita, cinična i licemjerna.Još jednom Vas najljepše molim da upotrijebite Vaš nesporni autoritet i dobru volju u plemenitoj misiji zaštite zdravlja svih naših građana, odnosno ukupnog stanovništva u zemlji.

Ne pišem ovo okrenut isključivo Republici Srpskoj, čija je Vlada uspjela da nabavi vakcine i počne imunizaciju stanovništva, već posvećen zdravlju i dobrobiti svakog građanina i pripadnika svih naroda u BiH. Takođe smatram da je paralelna imunizacija naših građana sa građanima svih Evropskih zemalja ujedno najbolja i za evropski interes.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button