Politika

Ujedinjena Srpska insistira na vraćanju himne “Bože pravde” i grba Nemanjića u zakonodavstvo

Danas je u Trebinju održana sjednica Predsjedništva Ujedinjene Srpske, na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija i pripreme za predstojeće lokalne izbore. Predsjedništvo je jednoglasno donijelo nekoliko ključnih odluka koje će oblikovati dalji rad stranke i njeno djelovanje na političkoj sceni.

U kontekstu političke i bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, Predsjedništvo Ujedinjene Srpske izrazilo je zadovoljstvo uspješnim pripremama lista i kandidata za Lokalne izbore 2024. godine. Ključne odluke donesene na sjednici su:

Podrška institucijama Republike Srpske:

Predsjedništvo je odlučilo pružiti punu podršku institucijama Republike Srpske u zaštiti imovine, teritorije i Ustava. Takođe, izrazili su podršku predsjedniku Republike u montiranom sudskom procesu.
Deklaracija Svjesrpskog sabora:

U skladu sa članom 29. Deklaracije usvojene na Svjesrpskom saboru, šef pravnog tima i potpredsjednik Ujedinjene Srpske, Milan Petković, zajedno sa predsjednikom stranke, kreiraće zaključak na Deklaraciju u danu usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS). Cilj je izbjeći nedoumice o ostanku 9. januara kao Dana Republike, smatrajući da je tekst Deklaracije odlična cjelina.
Himna i grb:

U skladu sa članom 30. Deklaracije, koja definiše da je “Bože pravde” svjesrpska himna, a grb Nemanjića svjesrpski grb, isti nosioci kao u tački dva će raditi na vraćanju člana 30. u zakonodavstvo Republike Srpske na pravno nesporan način.
Koalicioni odnosi:

Ujedinjena Srpska neće praviti koalicije ili davati podršku kandidatima opozicionih stranaka zbog njihovih ranije poznatih stavova, neodazivanja na konsultacije i sastanke kod predsjednika Republike i NSRS, te načina glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Saradnja sa koalicionim partnerima:

Gdje postoje dobri koalicioni odnosi, posebno sa SNSD-om, Predsjedništvo daje uslovnu saglasnost za potpisivanje koalicionih sporazuma ili podrške kandidatima za načelnike ili gradonačelnike, očekujući brzo rješavanje svih usaglašenih, a nerealizovanih koalicionih dogovora.
Podrška lokalnim kandidatima:

Ujedinjena Srpska neće tražiti kontrausluge niti uslovljavati podršku svojim kandidatima za načelnike u određenim opštinama ukoliko lokalna rukovodstva donesu odluke o kandidovanju do kraja roka za prijavu.
Konačne odluke o podršci:

Nakon zaključivanja lista, koalicija i kandidata Ujedinjene Srpske, sredinom jula će biti donesene konačne pojedinačne odluke o podršci drugim kandidatima u svim opštinama i gradovima na Glavnom odboru ili Skupštini stranke.
Ove odluke predstavljaju značajan korak ka jačanju političke pozicije Ujedinjene Srpske u predstojećim lokalnim izborima, istovremeno naglašavajući posvećenost stranke očuvanju interesa Republike Srpske i njenih građana.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button