Politika

U borbu za svaki glas sa poznatim imenima

Rok za podnošenje kandidatskih lista za učešće na lokalnim izborima 2024. godine istekao je juče, a Centralna izborna komisija ima rok do 2. avgusta da ih ovjeri, i do 22. avgusta da ih objavi u “Službenom glasniku BiH” i sredstvima javnog informisanja.

Ako je suditi po Banjaluci i listama koje su kandidovane, ovi izbori proći će bez iznenađenja, barem što se imena tiče.

Najjača partija u Republici Srpskoj i Banjaluci odlučila je da nosilac liste bude Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Banjaluci, a osim njega za glasove birača, između ostalih, boriće se i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, kao i Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora. Na listi ove stranke naći će se i Mladen Ilić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i Marinko Umičević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

“Imamo ubjedljivo najjaču listu. Boriću se sa predsjednicima partija koji će nositi ostale liste”, rekao je Đajić.

Druga po jačini politička partija u Banjaluci, odnosno PDP, odlučila je da nosilac liste bude Branislav Borenović, predsjednik ove stranke i aktuelni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U ovoj stranci, kao ni u većini ostalih kada se sastavljaju kandidatske liste, situacija nije bila idilična. Prvobitno, prema nezvaničnim informacijama, listu u Banjaluci trebalo je da nosi Igor Crnadak, aktuelni poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, međutim, na to nije pristao dio stranke i većina Gradskog odbora. Drugi prijedlog bio je Nebojša Drinić, takođe poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali protiv toga bio je dio ljudi iz vrha stranke.

Osim Borenovića, na listi će se, između ostalih, naći i sam Drinić, zatim Tanja Vukomanović, aktuelni poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini, kao i Mirna Savić Banjac, takođe poslanik u NS RS.

“Banjaluka je danas bolja i ljepša nego prije četiri godine, a znamo da može biti još uspješnija, što nam je cilj u narednom mandatu. Skupštinska većina je opstruisala niz odličnih projekata, zato sada, odlučniji nego ikada, idemo da ostvarimo još jednu pobjedu za gradonačelnika Draška Stanivukovića, kao i za Skupštinu grada”, rekao je Borenović.

Nema iznenađenja ni kada je u pitanju lista pokreta Igor Radojičić – Svojim putem. Nju će nositi upravo Radojičić, koji je na svojim društvenim mrežama napisao da lista za Banjaluku ima više od 85 odsto kandidata koji nikada nisu bili politički angažovani i da pokret ne podržava nijednog od registrovanih kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

Kada je riječ o Banjaluci, listu SPS-a predvodiće Velibor Stanić, dok će Saša Lazić Medo predvoditi odborničku listu “Banjaluka zove”.

Samo dan pred istek roka za predaju kandidatskih lista postignut je dogovor i u Srebrenici, gdje je, kako pišu pojedini mediji, Mladen Grujičić iz SNSD-a, aktuelni načelnik ove opštine, odustao od kandidature. Umjesto njega, za glasove birača boriće se Miloš Vučić, kojeg je još ranije predložio Opštinski odbor SNSD-a u ovoj opštini. Uprkos tom prijedlogu, Grujičić se nije mirio s tim, ali je na kraju ipak odustao i kandidaturu prepustio Vučiću.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button