Politika

Stevandić: Svesrpskim saborom otvorena nova istorijska dimenzija srpskih odnosa

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas da se predstojećim Svesrpskim saborom otvara nova istorijska dimenzija srpskih odnosa, te da je ova godina prelomna kada je riječ o srpskom ujedinjenju.

– Ova godina je jako važna. Otvaramo novu istorijsku dimenziju ukupnih srpskih odnosa, koji nisu vezani samo za Republiku Srpsku i Srbiju, nego i za naš narod koji živi u raznim zemljama – rekao je Stevandić Srni.

On je istakao da su Srbi dočekivali oslobođenje u teškim istorijskim intervalima od Turaka, Austrougara, fašista i nacista, ali da nisu dočekali ujedinjenje.

– Ujedinjenje je bilo nešto što nas je moglo učiniti većim, jačim, sa manje žrtava i više broja stanovnika. Sada su Srbi prvi put dočekali ujedinjenje jer smo svi jedinstveni u svojoj vjeri, kulturi i odluci da srpski narod ne može da bude žrtvovan za bilo kakve geopolitičke projekte. Srpski narod ne pristaje da se predaje i da drugima ustupa svoja prava, i bori se za prava koja imaju svi drugi narodi – rekao je Stevandić.

On je naglasio da je ova godina prelomna kada je riječ o srpskom ujedinjenju, te da su se Srbi duhovno, kulturološki i nacionalno ujedinili najviše u posljednjih 200 godina.

– Kada je riječ o teritorijalnim stvarima, za našu kulturu više granice ne postoje, nama nije ni bitno ko gdje administrira i kako će ko shvatati Drinu. Ona za nas više nije granica, ni sa jedne ni sa druge strane – govorimo istim jezikom, molimo se istom Bogu, pripadamo istom kulturnom krugu i isti smo narod – rekao je Stevandić.

On je rekao da Svesrpski sabor predstavlja mogućnost za formalizaciju godišnjih okupljanja, razmatranje izazova i problema, te načina na koji će se srpski narod boriti za svoju budućnost.

– Veoma je važno da to počinje od ove godine i da postaje naša obaveza, Srpski sabor nije jedan događaj već stalni sastanci srpskih savjeta u narednom periodu. Mislim da je to veoma važno za našu budućnost. Nikada kao sada Srbi nisu bili ujedinjeniji – istakao je Stevandić.

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić najavili su za subotu, 8. jun, Svesrpski sabor u Beogradu na kojem će biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button