Politika

Stevandić: Svesrpskim saborom ispisuju se stranice istorije srpskog naroda

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić naveo je danas, govoreći o predstojećem Svesrpskom saboru u Beogradu, da se njime ispisuju stranice istorije srpskog naroda na jedan predivan način.

On je istakao i da ga administrativne linije između Srbije i Republike Srpske više ne zabrinjavaju.

– Sreli smo se na mostu kod Sremske Rače koji spaja obale i narod, jer granica više ne postoji zato što su one administrativne, a mi smo jedan narod – naglasio je za TV Pink, podsjetivši na to da su ranije danas upravo na mostu kod Sremske Rače, premijer Miloš Vučević i predsjednica Skupštine Ana Brnabić, pored njega, dočekali i predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović.

Stevandić je dodao da sve ovo zapravo predstavlja formalizaciju srpskog jedinstva, a najavio je i veliki broj sporazuma.

– Ponosni smo na parlamentarni forum koji će biti dva puta godišnje, jer to je nadgradnja naših odnosa i srećan sam što to prolazi u miru, uprkos ratu koji se odvija u svijetu, a mi propagiramo mir i saradnju, što je najbolji način da se piše istorija koja je na Balkanu nerijetko pisana na mnogo ružniji način – naglasio je on.

Stevandić je napomenuo i da ovo nije jedinstvo koje će trajati samo jedan dan, već da postoji mnoštvo isplaniranih projekata za budućnost.

– Ovakvo potpisivanje sporazuma ne dolazi kada je država slaba i ovo je dokaz koliko je Srbija ojačala, a moram da istaknem da ne postoji grad u Republici Srpskoj koji ima vrtić, školu ili bilo šta što nije pomogla Srbija – poručio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, Srbija je postala lider u mnogim sferama.

– Pored Putina i predsjednika Kine, sada imamo i Aleksandra Vučića koji se suprotstavio i jednoj Njemačkoj – naveo je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Napomenuo je da je istorijski čin i to što su svi poslanici iz skupštine Republike Srpske pozvani u Narodnu skupštinu Srbije.

Najavio je i da će sutra iz Republike Srpske na Svesrpski sabor u Beogradu doći najmanje 8.000 ljudi, ali je naglasio i da su neke institucije već danas počele da sklapaju zajedničke projekte koji će biti potpuno isti i u Banjaluci i u Beogradu.

– Veliki posao smo pokrenuli i možemo na to da budemo ponosni – poručio je Stevandić.

Podsjetio je i na vrijeme kada je 15. septembar uveden kao Dan srpskog jedinstva, zastave i slobode i na to da se i u Republici Srpskoj i u Srbiji zajednički obilježava.

– Pored toga, prije 2012. godine veoma stidljivo smo se sjećali svojih svojih žrtava, ali smo onda počeli da zajedno obilježavamo i “Oluju” i druge pogrome i to je zasta još jedna važna etapa koju je otvorio Aleksandar Vučić – podsjetio je Stevandić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske nagovijestio je da će sve to biti valorizovano kroz jednu deklaraciju i da je to proces koji će svake godine donositi svoje zaključke i retrospektivno i u budućnosti.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button