Politika

Stevandić: Srpska će teretiti Šmita i Marfija zbog ugnjetavanja građana Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će institucije Republike Srpske teretiti Kristijana Šmita, američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i njima slične pred domaćim pravosuđem, ali i pred pravosuđem u njihovim zemljama.

Kada je reč o aktu terorizma, za koji će biti prijavljeni Šmit i Marfi ako nastave da ugnjetavaju građane Srpske, to je definisano i u Povelji o ljudskim pravima UN. Tamo jasno stoji da je ugnjetavanje naroda bez ikakvih zakonskih osnova akt terorizma – naglasio je Stevandić.

On je rekao da je Republika Srpska usvojenim zaključcima i nacrtom svog izbornog zakona jasno poručila Šmitu, Marfiju i sličnima da igra aktivnu ulogu na političkoj sceni i da ima više poteza, te da oni koji su proizveli ovu krizu sada imaju sužen manevarski prostor i svaki rezultat na kraju će ići na njihovu štetu.

Stevandić je istakao da je Republici Srpskoj bitno da probije medijsku blokadu i da pokaže zemljama iz kojih dolaze ove ostrašćene diplomate da oni ugnjetavaju jedan narod.

  • Varaju se ako misle da će građani u njihovim zemljama, kada čuju da su optuženi za akt terorizma, to ignorisati. Pa, niko nije lud da štiti teroriste. Mnogi u Njemačkoj i SAD ne znaju kakve pakosti rade njihove diplomate – rekao je Stevandić za Večernje novosti.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i zaključke da će zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeti potrebne mjere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na teritoriji Srpske.

  • Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, s ciljem da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Savjeta bezbjednosti UN, biće smatrano aktom terorizma – navodi se u zaključcima.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button