Politika

Stevandić: Sabor u Beogradu pokazao jedinstvo srpskog naroda

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, istakao je da je na  Svesrppskom saboru u Beogradu pokazana potreba za jedinstvom srpskog naroda i zaštitom nacionalnih interesa Srbije i Republike Srpske, posebno u kontekstu očuvanja Kosova i Metohije. Naglasio je važnost pune primjene Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244, te najavio prvo zasjedanje parlamentarnog foruma između Srbije i Republike Srpske kao ključnog koraka ka jačanju međusobne saradnje.

„Jedinstvo, zaštita nacionalnih interesa i saradnja u drugim oblastima, to su poruke koje smo čuli sa jučerašnjeg okupljanja u Beogradu. Ono što je bitno jeste da smo u državno-pravnom statusu i Srbije i Republike Srpske apostrofirali teme za koje su mnogi smatrali da su izgubljene, a to je Kosovo i Metohija,“ rekao je Stevandić gostujući u dnevniku RTS.

Puna primjena Dejtonskog sporazuma

Stevandić je naglasio važnost poštovanja Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244, koja je temelj međunarodnog prava i zaštite interesa Republike Srpske i Srbije. On je ukazao na to da ovi međunarodni ugovori nisu nešto što se može poštovati samo kada je u interesu drugih, već se moraju dosljedno primjenjivati.

„Dejtonski sporazum nije nešto što se poštuje samo kada je van srpskog interesa ili kada se mijenja na štetu interesa Republike Srpske i našeg naroda. Rezolucija 1244 je za mnoge vjerovatno bila iznenađenje, ali Srbija ni u kojoj varijanti ne odustaje od nje,“ istakao je Stevandić.

Nova era geopolitičkih odnosa

Sabor je označio početak nove ere međunarodnih odnosa i vraćanje srpskog jedinstva u fokus. Stevandić je naglasio da je sada pravo vrijeme za ove korake, jer su se geopolitički odnosi značajno promijenili u posljednjih nekoliko decenija.

„Možda ovakve stvari nismo mogli pred 20 ili 25 godina da radimo. Geopolitički odnosi u svijetu bili su zasnovani na stereotipima iz 90-ih koji su Srbe unaprijed okrivljivali,“ rekao je on.

Izazovi i reakcije međunarodne zajednice

Stevandić je ukazao na reakcije međunarodne zajednice na Sabor, posebno onih zemalja koje nisu blagonaklono gledale na srpsko jedinstvo. Takođe je spomenuo da postoji dio opozicije koji ne razumije istorijski i geopolitički kontekst sadašnjih dešavanja.

„Vidjeli ste i sada da je bilo komentara zlonamjernih i iz Sarajeva i iz Zagreba. Vidjeli smo i dio međunarodne zajednice, pogotovo onih velikih zemalja oko Kvinte, koje nisu to blagonaklono pogledale. I, naravno, jedan mali dio opozicije koji ne razumije tu korelaciju istorijskog i geopolitičkog konteksta,“ rekao je Stevandić.

Osnivanje parlamentarnog foruma Srbije i Republike Srpske

Početkom jula, Narodna skupština Republike Srpske će održati sjednicu na kojoj će se razmatrati i usvajanje teksta deklaracije, kao i osnivanje novog parlamentarnog foruma između Srbije i Republike Srpske. Ovo tijelo će omogućiti redovne sastanke poslanika i razmatranje ključnih političkih i nacionalnih pitanja.

„Narodna skupština Republike Srpske će početkom sedmog mjeseca imati sjednicu. Takođe ćemo imati prvo zasjedanje parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska, gdje će poslanici razmatrati sva politička, nacionalna i druga pitanja,“ rekao je Stevandić.

Istorijski značaj deklaracije

Predsjednik Stevandić je izrazio uvjerenje da će deklaracija koju su usvojili imati istorijski značaj i biti simbol srpskog jedinstva i zaštite nacionalnih interesa. On je naglasio da ovaj dokument predstavlja krunu napora da se zaštite prava srpskog naroda u budućnosti.

„Potpuno sam siguran da će jednog dana tekst deklaracije biti u muzeju, jer ovaj dokument predstavlja krunu naših napora da se zaštitimo u budućnosti poslije toliko vijekova destrukcije,“ istakao je Stevandić.

Dan Republike Srpske i Sretenje kao novi praznik

Tokom razgovora, Stevandić je razjasnio da će 9. januar ostati dan Republike Srpske, ali da će Sretenje, 15. februar, biti uvršćeno kao novi praznik. On je naglasio da je važno slaviti oba datuma kao simbole srpske istorije i jedinstva.

„9. januar je nešto što nas je definisalo. Nećemo mijenjati taj datum, ali ćemo dodati Sretenje kao dan kada ćemo slaviti zajedničke vrijednosti,“ rekao je on.

Reakcije iz Sarajeva

Stevandić je prokomentarisao i kritike koje su se pojavile iz Sarajeva u vezi sa Saborom. Istakao je da su te primjedbe neprimerene i da odražavaju stereotipe iz devedesetih godina koji ne uzimaju u obzir aktuelne geopolitičke promjene.

„Primjedbe iz Sarajeva da Sabor nije korak naprijed već vraćanje unazad su potpuno neprimerene. Mi želimo da njegujemo suživot i dalje, ali na koji način ćemo mi slaviti naše praznike je naša stvar,“ rekao je Stevandić.

Ubrzani procesi i ekonomski značaj

Stevandić je naglasio važnost ekonomskog aspekta u zaštiti nacionalnih interesa. On je ukazao na to da su ekonomski uspjesi ključni za podizanje vojne i političke moći, kao i za jačanje nacionalne svijesti.

„Ekonomija je i bezbjednosni i nacionalni interes. Kada podižemo ekonomiju, podižemo i vojsku i nacionalnu svijest. To je nešto što moramo shvatiti u kontekstu aktuelnih globalnih promjena,“ istakao je on.

Zaključci i naredni koraci

Na kraju intervjua, Stevandić je najavio da će se po povratku u Banjaluku raditi na pripremi agende za Skupštinu i organizaciji prve sjednice parlamentarnog foruma. On je takođe pohvalio saradnju sa Narodnom skupštinom Srbije, ističući značaj zajedničkih napora u zaštiti srpskih interesa.

„Po povratku u Banjaluku, pravićemo agendu za skupštinu početkom sedmog mjeseca i za prvu sjednicu parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska. Zahvalan sam predsjednici Narodne skupštine Srbije na saradnji,“ rekao je Stevandić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button