Politika

Stevandić: Poslanici koji su inicirali posebnu sjednicu povukli informaciju o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Srpske i FBiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da su ga narodni poslanici koji su bili za zakazivanje posebne sjednice parlamenta Republike Srpske dopisom obavijestili da povlače sa 14. posebne sjednice informaciju o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

– Imajući u vidu da je ovo jedina tačka dnevnog reda, nisam zakazivao Kolegijum o posebnoj sjednici – rekao je Stevandić novinarima i dodao da je dopis narodnih poslanika dobio juče popodne.

On je istakao da ne postoje nikakvi pritisci niti bajke u vezi sa održavanjem ove posebne sjednice.

– Mene niko nije nazvao, niti je prijetio niti mi je uputio bilo kakakv dopis, niti je šta tražio u vezi ove sjednice – istakao je Stevandić.

Stevandić je naveo i da je najveža laž i konstrukcija trvdnja iznesena u parlamentu Srpske da je neko sakrio odluku Ustavnog suda Republike Srpske u vezi Izbornog zakona Republike Srpske.

Stevandić je novinarima predočio hronologiju koja je pratila donošenje Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske i Izbornog zakona Republike Srpske.

– Predsjednik parlamenta Republike Srpske ne uzima odluke sa sajta, već kada zaprimi službeni materijal, a što se i dogodilo 5. jula kada mi je iz Službenog glasnika poslata odluka koja je objavljena, a ja je zatim pripremio i juče ujutro poslao predsjedniku Republike Srpske – pojasnio je Stevandić.

On je rekao da je ovo sve služba dostavila i odgovorila narodnom poslaniku Nebojši Vukanoviću, koji ne govori istinu.

– Radi se o neviđenom lažovu i licemjeru koji sve ove papire zna, ali pravi spotove i priča kako je predsjednik parlamenta Srpske sakrio odluku Ustavnog suda Srpske. Najgore je što na sve to nasjeda Vukota Govedarica i to sve ponavlja – istakao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je novinarima da smatra da nema ništa od najavljenog razdruživanja Republike Srpske i Federacije BiH.

– Nema jake Srpske bez poštovanja institucija Republike Srpske – rekao je Crnadak.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je novinarima da je neprimjereno da se u parlamentu Srpske, kako je naveo, zakaže, a zatim otkaže posebna sjednica o Izbornom zakonu Srpske.

Govedarica tvrdi da je odluka Ustavnog suda Republike Srpske, odnosno Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa po pitanju Izbornog zakona Republike Srpske došla u parlament Srpske u petak, 28. juna.

– Predsjednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić sakrio je tu odluku, obmanuvši javnost da je procedura o ovom pitanju još u toku – tvrdi Govedarica.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button