Politika

Stevandić oštro poručio Šmitu: Nemaš ni legitimitet ni podršku

“Pošto Kristijan Šmit nema podršku i nije imenovan od strane savjeta bezbjednosti UN, Evropska unija se okrenula protiv njega i odbacila njegov intervencionizam” – rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjenje Srpske dr Nenad Stevandić na konferenciji za novinare nakon sjednice kolegijuma NSRS.

Stevandić dodaje da je podrška Šmitu sve manja, te da bi u takvoj situaciji najbolje bilo da on napusti BiH.

“On dakle nema podršku ni Savjeta bezbjednosti, ni Evropske unije, ni Republike Srpske, te mnogih kantona u FBiH. Šmit u BiH nema podršku dva naroda, jednog entiteta i nekoliko kantona, i kao takav trebao bi da prvim avionom da ide Njemačku” – poručuje Stevandić

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra u Banjaluci, a na dnevnom redu naći će se samo jedna tačka – razmatranje aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na Srpsku.

Odlučio je ovo danas Kolegijum NSRS na koji su došli predstavnici svih parlamentarnih stranaka izuzev pokreta „Za pravdu i red“.


Sjednica će početi u 10 časova, na prijedlog predsjednika Republike, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i srpskog člana Predsjedništva BiH.
Stevadnić dodaje da je dnevni red i zaključak o obraćanju predsjednika parlamentarnih stranaka usvojeni jednoglasno.
Kolegijum je pozvao lidere parlamentarnih stranaka da sutra do početka sjednice dostave zahtjeve za obraćanje u trajanju od deset minuta, u skladu sa Poslovnikom.
Takođe, Kolegijum je predlagačima dnevnog reda odobrio uvodna obraćanja u trajanju od 30 minuta.
“Nismo unaprijed postavljali zaključke jer se nadamo da možemo sutra da uspostavimo neku vrstu konsenzusa koji neće biti vezan za odnos vlasti i opozicije, nego za politički trenutak kada treba da Srpsku zaštitimo” – rekao je Stevandić.
On je dodao da će na sutrašnjoj sjednici jedan od njegovih prijedloga biti da „korištenje bilo kakvih prijetnji i nasilja prema građanima Srpske, funkcionerima i političkim partijama u smislu zastrašivanja ili prinudi da bi se prihvatilo neustavno djelovanje i povinovalo odlukama, a bez prethodne odluka Savjeta bezbjednosti UN, predstavlja akt terorizma“.
– I da je to uvod u nerede i nemire u BiH, a s tim u vezi je i jučerašnja odluka Kristijana Šmita, koji je nelegalan i nelegitiman, da pokuša da nametne izborni zakon – naveo je Stevandić.
On smatra da bi na sutrašnjoj sjednici trebalo da donesu i zaključak da je Srpska opredeljena za potpuno poštivanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, opšteg okvirnog sporazuma za mir.
Takođe, samtra da se na sutrašnjoj sjednici treba osuditi „protivustavno djelovanje bilo koga i visokih predstavnika i međunarodnih predstavnika i ambasadora, kao i institucija BiH koje su potpisivale razne sporazume bez saglasnosti Srba i bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH i parlamentarmnoj skupštini.
– Radili su to izabrani ambasadori od strane bošnjačkog ili hrvatskog naroda. Trebamo da sve to stavimo u kontekst kršenja Aneksa 4 i Aneksa 10, te da osudimo korištenje sankcija kao političkog sredstva i metod političkih ucjena – istakao je Stevandić.
Banke zatvaraju račune osobama sa “crne liste”
On kaže da ima informacije da je ovih dana naloženo da se u bankama zatvore računi svima koji su se našli na udaru američkih sankcija, uključujući i onim osobama koje su se našle na „crnoj listi“ prije 20 godina, a neki od njih su u međuvremenu i umrli.
– Riječ je i o onih oko 50-ak ljudi iz SDS koji su sankcionisani prije 20-ak godina. Imam nezvanične informacije i da je u toku postupak da se zatvori račun SDS jer se i ona nalazi na toj listi sankcija. Što bi značilo da je ovo jedan ucjenjivački potez koji će tražiti od svih da se potpuno pokore da bi imali pravo da učestvuju na izborima, kupe lijekove i slično – rekao je Stevandić.
On ističe da je to najveće kršenje ljudskih prava u istoriji ovih prostora.
Odgovarajući na pitanje da li će Republika Srpska donijeti svoj izborni zakon, Stevandić je istakao da će na sutrašnjoj sjednici obaviti konsultacije sa poslanicima i vlasti i opozicije kako bi dogovorili dalje korake oko toga.
– Nama nije problem da nekim zaključkom sutra ili novom sjednicom NSRS usvojimo i taj zakon, ali kao što znate ako je ovo nekakva vrsta trika i pripremljenih mjera da bi se postigla dalja inkriminacija onih koji potpisuju zakon, mislim da smo mi mnogo pametniji od Šmita, a i hrabriji i jači jer branimo svoju zemlju. Šmitu ovo ako prođe, prođe, zato ćemo mi da imamo neke konsultacije sutra sa drugim parlamentarnim strankama – istakao je Stevandić.
On nije isključio mogućnost da se partneri u vlasti na nivou BiH međusobno dogovore oko izmjena Izbornog zakona BiH.
– Pitanje je samo da li će Trojka slušati Šmita i mentore čiji je Šmit potrčko ili će slušati glas građana da se mirno i pametno držimo zajedno da nas ne podijele i ne uvedu u nove sukobe – rekao je Stevandić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button