Politika

Stevandić: Počeo je vijek srpskih integracija

Počeo je period srpskih integracija i došao je trenutak kad možemo napokon da dočekamo ujedinjenje i jedinstvo srpskog naroda, što je ključno za budućnost Srbije i Republike Srpske, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske dr Nenad Stevandić. On ukazao na značaj ovog istorijskog trenutka, naglašavajući da su Srbi konačno dočekali trenutak kada su postali svjesni svoje snage i mogućnosti integracije.

“Ako i po čemu bude upamćena ova generacija i predsjednik Srbije, biće da je završeno vrijeme srpskih dezintegracija i dezintegracionih procesa i da je počelo i vijek i vrijeme srpskih integracija i da smo ušli u neku fazu, kada smo postali svjesni da smo mi kao narod dočekali mnoga oslobođenja i od Turaka, i od Austro-Ugara, Bugara, od fašista, nacista, ali da sada napokon dočekujemo i to svoje ujedinjenje,” rekao je Stevandić.

Stevandić napominje da je Republika Srpska predstavljena kao ključni državotvorni entitet srpskog naroda, najveće srpsko dostignuće u posljednjih 200 godina. Stevandić je naglasio važnost očuvanja teritorije, vlasti i organizacije Republike Srpske, što omogućava sigurnost svim Srbima.

“Srbija kao matica i Republika Srpska kao državotvorni entitet, koji je najveće srpsko dostignuće u zadnjih 200 godina, jer to je jedina teritorija koju smo sačuvali. Imamo narod, vlast i organizaciju i Ustav, znači mi možemo da budemo zaista ponosni, jer počinje vijek integracija,” izjavio je Stevandić.

Stevandić je istakao izazove globalizacije i ulogu srpskih lidera na međunarodnoj sceni. On je pohvalio međunarodni uticaj Srbije, ističući da lideri poput predsjednika Aleksandra Vučića uživaju  podršku naroda, što se ne može reći za mnoge evropske lidere koji su se sveli na činovnike.

“Ovo će biti vijek lidera, a ne vijek činovnika,” rekao je Stevandić, dodajući da su lideri poput Vučića, Orbana i Dodika primjeri političara sa stvarnim rezultatima i podrškom naroda. “Vi u Evropskoj uniji, a i na svjetskom nivou, imate uglavnom činovnički aparat. Nema lidera sa velikim poštovanjem i rezultatima u svom narodu.”

Za Stevandića je jedan od ključnih trenutaka za srpski narod bio uspostavljanje 15. septembra kao Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj praznik se zajedno slavi u Republici Srpskoj i Srbiji, simbolizujući jačanje veza između srpskih entiteta.

“Ovo je sve počelo prije mnogo godina, kada je 15. septembar ustanovljen kao Dan srpskog jedinstva i ponosa i nacionalne zastave, koji su počeli da slave zajedno Republika Srpska i Srbija,” rekao je Stevandić, dodajući da je ponosan što su zajedno udarili temelje tog zajedništva.

Stevandić je istakao da su jedine prave mirovne inicijative sa Balkana potekle iz Srbije, dok su drugi često pribjegavali ratnohuškačkoj retorici. On je naglasio da Srbija i Republika Srpska teže miru i stabilnosti, uprkos pritiscima i izazovima.

“Jedine prave inicijative sa Balkana mirovne su polazile iz Srbije. Sve drugo su bile ratnohuškačke inicijative iz Sarajeva, i od drugih. Mi smo postali ekonomski lider zahvaljujući snazi Srbije,” izjavio je Stevandić, dodajući da Srbija postaje vojna sila sa najmodernijim sistemima naoružanja.

On napominje da je suverenitet Republike Srpske zasnovan je na pravima dobijenim Dejtonskim sporazumom, a Stevandić je naglasio da se ovaj sporazum ne krši. On je podsjetio da su jedine međunarodno priznate granice u Evropi one koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom.

“Jedine granice od 1945. u Evropi koje su nacrtane i koje su međunarodno priznate kao dio međunarodnog ugovora koji se zove Dejtonski sporazum su granice među entitetima, odnosno granice Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine,” rekao je Stevandić.

Stevandić je govorio o promjenama u globalnoj politici, naglašavajući ulogu interneta i novih medija u rušenju monopola tradicionalnih globalnih medija. On je istakao da su izjave predsjednika Vučića sada dostupne globalno, zahvaljujući modernim tehnologijama.

“Ono što predsjednik Vučić kaže i objavi na svojim kanalima, postaje vijest u čitavom svijetu. Ovo je znak kraha globalističke politike i otvaranja nove ere međunarodnih odnosa. Vidimo se sutra na Svjetsrpskom saboru Srbije i Republike Srpske,” zaključio je Stevandić.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button